Експерти визначили поєднання продуктів, здатні викликати деменцію

Деякі поєднання продуктів, що становлять основу раціону багатьох людей, здатні підвищувати ризик розвитку деменції. До такого висновку прийшли французькі дослідники з Університету Бордо, їх науковій роботі присвячується означена стаття в журналі Neurology.

Вчені з Франції визначили, що ймовірність деменції повинна визначатися, виходячи не тільки від того, які продукти їдять люди, але і як вони поєднуються.

Деменція являє собою синдром, при якому проявляється ряд когнітивно-поведінкових порушень, обумовлених пошкодженням нейронів і захворюваннями мозку. Дослідження минулих років свідчать: імовірність деменції підвищується в умовах браку важливих поживних речовин в раціоні харчування та надмірному споживанні продуктів, насичених шкідливими для клітин мозку компонентами і містять занадто мало вітамінів, мінералів, цінних жирних кислот. Автори нового розслідування вирішили з’ясувати, чи можуть не тільки якісь продукти, а й їх поєднання викликати процеси, що ведуть до появи деменції.

Фахівці більше 10 років детально вивчали харчові звички великої кількості добровольців, серед яких 208 осіб згодом отримали діагноз деменції, – і зіставили їх з харчуванням здорових людей (418 чоловік). Ними була визначена цікава закономірність.

«Люди з деменцією відрізнялися менш різноманітним харчуванням, а також надавали перевагу в своїй їжі поєднанню переробленого м’яса з хлібом, картоплею і супами, а не свіжими овочами, як здорові учасники», – пише Neurology.

Також вчені виявили серед випробовуваних, що мали деменцію, тяжіння до інших сполучень продуктів. Так, задовго до свого діагнозу вони їли багато ковбасної продукції, комбінуючи її з картоплею, супом, йогуртами, обробленими фруктами (наприклад, вареними в сиропі). Алкоголь вони теж вважали за краще поєднувати з м’ясними та ковбасними закусками.

Отримані вченими дані ще повинні бути перевірені ще раз, проте дослідники рекомендують для профілактики деменції строго контролювати споживання переробленого м’яса і в цілому дотримуватися відомих на сьогодні рекомендацій щодо здорового харчування.

Поділись


Новини партнерів