10 ознак того, що у вас можуть бути проблеми з гормонами

У нашому організмі величезна кількість гормонів, які регулюють обмін речовин, впливають на наш фізичний стан і навіть настрій. Коли гормони в порядку, ми відчуваємо себе чудово. Як тільки виникає збій, з’являється маса неприємних симптомів. Якщо ви знайшли у себе щось з цього списку, не відкладайте візит до ендокринолога!

1. Нерегулярний цикл

У нормі цикл здорової жінки може становити від 21 до 35 днів. Головне, щоб він був регулярним. Якщо у вас часто бувають затримки місячних або в якийсь період часу їх може не бути взагалі, причина найчастіше в гормональному збої. Не відкладайте візит до лікаря!

2. Різке збільшення ваги

Важливо розуміти, що гормональні причини зайвої ваги варто підозрювати тільки в тому випадку, якщо зайві кілограми з’являються без об’єктивних причин. Тобто ви рухаєтеся так само, як і раніше, їсте так само, як і раніше, ведете такий же спосіб життя – і при цьому неухильно поправляєтеся. Якщо поруч з будинком відкрилася чудова кондитерська і ви стали регулярно заглядати в неї по дорозі з роботи, гормони тут ні до чого. Або якщо ви тепер працюєте з дому і вам не доводиться півтори години добиратися до офісу, а ось холодильник – завжди під рукою, хвилюватися про гормони теж не варто. А ось коли спосіб життя залишився колишнім, а зайві кілограми з’являються, є сенс записатися на прийом до ендокринолога. Можливо, справа в неправильній роботі щитовидної залози або підвищеному рівні гормону стресу кортизолу.

3. Зниження лібідо

Зниження сексуального потягу теж може бути однією з ознак гормонального дисбалансу і у чоловіків, і у жінок. Якщо в даний момент ви не відчуваєте фізичних і емоційних перевантажень і раптом стали байдужими до сексу з коханим чоловіком, варто записатися до лікаря.

4. Постійне відчуття втоми

Якщо ви гарно спите ( 7-8 годин) і при цьому прокидаєтеся з почуттям втоми, не ігноруйте цей симптом. Почніть з невеликих змін. Спробуйте лягати на півгодини раніше, більше часу проводите на свіжому повітрі, вранці робіть зарядку, їжте більше овочів і фруктів. Якщо через 3-4 тижні ви не помітите змін в самопочутті, сміливо йдіть до лікаря.

5. Поганий настрій

Перепади настрою, дратівливість, неспокій і депресія – це симптоми, які не можна ігнорувати. Якщо у вас в житті все в порядку і немає об’єктивних причин для смутку і сильних хвилювань, зверніться до фахівця.

6. Порушення сну

За якість сну відповідає гормон естроген. Тому якщо ви довгий час страждаєте від порушень сну (довго засинаєте, часто прокидаєтеся ночами і не можете заснути, встаєте з почуттям втоми), є сенс перевірити рівень естрогену.

7. Надмірне потовиділення

Посилене потовиділення (особливо уві сні) може бути симптомом збоїв в роботі ендокринної системи, які викликані порушеннями секреції гормону серотоніну.

8. Головні болі

У вас бувають напади мігрені, які найчастіше відбуваються в певні дні циклу? Швидше за все, у головного болю гормональні причини.

9. Постійно хочеться солодкого

Давайте будемо об’єктивними: час від часу всім нам хочеться шоколаду і тістечок. Але якщо тяга до солодкого дуже сильна, можливо, виною тому порушення обміну інсуліну і серотоніну.

10. Випадання волосся

Гормони впливають на багато тканин і систем організму, в тому числі і на волосяний покрив. Наприклад, гормональний фон різко змінюється в період статевого дозрівання у дівчаток-підлітків, при менопаузі у жінок, під час вагітності та грудного вигодовування. Рівень гормонів змінюється навіть в певні періоди циклу – наприклад, перед місячними і під час них волосся випадає сильніше. Вважається, що в нормі можна втрачати близько 100 волосин на день. Якщо волосся випадає дуже інтенсивно, варто звернутися до ендокринолога.

Поділись


Новини партнерів