6 продуктів, які ніколи не їдять ендокринологи – і нам не варто було б

Щитовидна залоза – дуже важливий і, на жаль, дуже крихкий орган нашого тіла. Її роботу може порушити будь-яка дрібниця – в тому числі неправильне харчування. І якщо у вас є схильність до захворювань щитовидної залози або ви просто турбуєтеся про її здоров’я, від наведених нижче продуктів варто відмовитися – або хоча б їсти їх рідше.

Морська капуста і інші водорості

У водоростях – дуже багато йоду, фактично, це найбільш йодовмісний продукт. Здавалося б, чудово? Насправді ні. При деяких захворюваннях щитовидної залози ендокринологи прямо забороняють пацієнтам вживати морепродукти, морську рибу та інші продукти, багаті йодом. Але навіть якщо з вашою щитовидкою все добре, варто все одно бути обережними: надмірне вживання їжі з високим вмістом йоду може порушити ваш природний баланс цієї речовини.

Звичайна капуста

Білокачанна капуста, броколі, цвітна капуста – корисний і смачний овоч, який, на жаль, теж здатний порушити природний баланс йоду і вплинути на здатність щитовидки засвоювати цю необхідну речовину. Втім, є і хороша новина: небезпечна для щитовидки виключно сира капуста, а ось в обробленому вигляді цей овоч абсолютно безпечний.

Соя

В першу чергу від сої та продуктів, які її містять, варто відмовитися людям, які повинні приймати гормони щитовидної залози: дослідження показують, що протягом першої години після їжі засвоєння гормонів практично припиняється. Тому якщо у вас є які-небудь порушення роботи щитовидки, відмовтеся від сої та соєвих продуктів, в тому числі молока і соусів.

Глютен

Кілька досліджень вже підтвердили прямий зв’язок між целіакією і деякими захворюваннями щитовидної залози, наприклад Хашимото. Ці ж дослідження підтвердили, що у пацієнтів, які перейшли на безглютенову дієту, наступало поліпшення. Лікарі поки не рекомендують повністю відмовлятися від продуктів, що містять глютен, але, можливо, варто трохи скоротити їх частку в раціоні і поспостерігати за реакцією організму.

Деякі види риби

Тунець, скумбрія, риба-меч – від цих сортів риби краще відмовитися. Справа в тому, що в цій рибі високий вміст ртуті, яка за хімічним складом схожа на йод і тому активно поглинається щитовидною залозою і може довго накопичуватися в організмі. Високий вміст ртуті не тільки ускладнює вироблення гормонів щитовидної залози в достатній кількості, але і підвищує ризик розвитку аутоімунних захворювань – наприклад, Хашимото.

Цукор

Якщо у вас зафіксовані будь-які проблеми зі здоров’ям щитовидної залози, вам варто обмежити вживання солодкого. Як правило, порушення роботи щитовидки робить нас більш вразливими перед діабетом, а цукор – додатковий фактор, який може підвищити ризик цього захворювання.

Поділись


Новини партнерів