Фахівець розповів, який зв’язок між стресом та прищами

Причиною появи прищів є бруд, шкірне сало та частинки відмерлої шкіри, які закупорюють пори.

За словами доктора медицини Мари Вайнштейн Велес, стрес не є фактором, який викликає появу прищів, але він створює передумови для появи таких факторів, як ослаблення імунітету, втрата вологи, неправильні сон та харчування, пише Жіночий світ.

Стрес може не викликати прищів безпосередньо, але є багато факторів, пов’язаних зі стресом, які допомагають створити ідеальне середовище для появи запалень.

Це тому, що причина прищів може критись не у самій шкірі, а в гормонах. Наприклад, кортизол, гормон, що виділяється під час стресу, може збільшити кількість сала, яке виробляє ваша шкіра. Шкірне сало виконує захисну функцію, але коли його виробляється занадто багато, воно закупорює пори та перетворюється на ідеальне середовище для розвитку бактерій.

І тут стрес уже діє на імунну систему – ослаблений імунітет не може протистояти бактеріям, які швидко розмножуються, спричиняючи появу прищів.

Дослідження, проведені в 2015 та 2017 роках виявили сильну кореляцію між рівнем стресу та вираженістю прищів.

Дослідження, проведене в 2014 році, показало, що стрес ускладнює “самовідновлення” організму, тож йому важче боротися з бактеріями, які викликають прищі і це значно уповільнює очищення шкіри.

Більше того, опитування показують, що 34% людей схильні заїдати стрес їжею, яка містить багато жирів та цукру. Ті, хто вживають багато такої їжі на 30% частіше мають прищі, ніж ті, хто дотримується здорової дієти.

В цілому, Вайнштейн Велес говорить, що ми повинні мати цілісне уявлення про те, як стрес впливає на здоров’я шкіри.

“У різних людей різні способи боротьби зі стресом”, – говорить Вайнштейн Велес. “Але в декого це може призвести до поганого харчування, зневоднення, недосипання – все це може згубно вплинути на вашу шкіру та обличчя”.

Поділись


Новини партнерів