Фахівці назвали 5 популярних дієт, які можуть привести до дефіциту вітаміну D

Про безумовну шкоду «швидких» дієт, здається, знають вже всі: вони переносять організм в стан стресу, можуть серйозно порушити обмін речовин, а скинуті з їх допомогою кілограми завжди повертаються – причому, найчастіше в хорошій компанії. Красиву фігуру може забезпечити тільки здоровий раціон – але от лихо, деякі з звичних планів харчування насправді можуть викликати дефіцит важливих вітамінів і мікроелементів і в першу чергу – вітаміну D, який зміцнює кістки і грає важливу роль в профілактиці раку. Зверніть увагу на ці «здорові» дієти – вони можуть бути не такі безпечні, як здається.

Вегетаріанська дієта

Найпростіший спосіб отримати в достатній кількості вітамін D – провести 15 хвилин на сонці. Але за даної ситуації дуже важно це зробити – і тоді на допомогу приходять жирна риба, молочні продукти, яйця та інші продукти, на жаль, заборонені для адептів вегетаріанської і веганскої дієти. Якщо з якихось причин ви вибрали для себе цей раціон, пам’ятайте, що вам варто пильно стежити за рівнем вітаміну D і при необхідності приймати його додатково.

Лужна дієта

Адепти цієї дієти вважають своєю метою зниження загальної кислотності організму, а тому віддають перевагу так званим «лужним» продуктам: овочам, фруктам, бобовим і злакам. А ось риба, яйця, молочні продукти відносяться до «кислих», яких прихильники дієти намагаються всіма силами уникати – і тим самим ставлять під загрозу своє здоров’я. Лікарі радять зовсім не вдаватися до такої дієти (так як немає доказів її користі), але якщо вже ви з якоїсь причини вирішили інакше, хоча б стежте за рівнем вітаміну D.

Палео-дієта

Любителі палео-дієти вважають, що найбільш здоровою їжею для нас є та, яка становила основу раціону наших предків: овочі, фрукти, насіння, м’ясо, риба, птиця і яйця. А так як в палеоліті люди не знали скотарства, то і молоко і молочні продукти адептам палео-дієти не підходять. А разом з ними – і найпростіший шлях отримання необхідної дози вітаміну D. Якщо ви дотримуєтеся палео-дієти, збільшіть частку жирної риби, яєць, а також горіхів, щоб підвищити свої шанси на отримання достатнього рівня вітаміну D.

Кето-дієта

Одна з найпопулярніших дієт, мета якої занурити організм в стан кетозу, при якому енергія добувається не з глюкози, а з жиру. Для цього більше 70% калорій має видобуватися з жиру, ще 25% – з чистого білка і тільки 5% – з вуглеводів. На жаль, молочні продукти багаті вуглеводами і тому не проходять «кастинг». Якщо ви з якихось причин дотримуєтеся цієї дієти, їжте більше яєць і жирної риби і обов’язково регулярно перевіряйте рівень вітаміну D.

Сироїдіння

«Сироїди», як правило, будують свій раціон на фруктах, овочах, сирих горіхах і насінні, пророщених зернах і бобах, а також кисломолочних продуктах. Але для того, щоб отримувати в достатній кількості вітамін D, цих продуктів мало. Якщо ви з якихось причин не зможете їсти печінку тріски, в’ялену або солону жирну рибу – приймайте вітамін D в добавках.

Поділись


Новини партнерів