Звичку пити воду під час їжі часто називають небажаною і шкідливою, аргументуючи це тим, що рідина розбавляє шлунковий сік. Лікар і телеведучий Євген Комаровський пояснив, чому насправді запивати їжу водою корисно.
Не варто думати, що пиття води під час їжі порушує процес перетравлення їжі, знижуючи концентрацію травних ферментів. За словами лікаря, не існує жодного серйозного дослідження, що доводить шкоду від такої звички. Більш того, вона може бути корисною для організму.
«Я б не сказав, що це погана звичка. Часто-густо у людей спостерігається дефіцит рідини в організмі, що призводить до порушення процесу травлення», – пояснив Комаровський.
Лікар додав, що коли, наприклад, дитина п’є воду під час їжі, і у неї є дефіцит рідини (наприклад, через те, що в будинку працює опалення, яке пересушує повітря), волога лише йде на користь, покращуючи засвоєння їжі.
У той же час Комаровський пише, що в багатьох випадках організм не відчуває реальної фізіологічної потреби у вживанні води за їжею, тобто, людина п’є її просто тому що звикла робити це.