Лікарі назвали 7 факторів, які наближують серцевий напад

Кардіологи назвали 5 продуктів, які допоможуть поліпшити здоров'я серця

Чим старшими ми стаємо, тим більше уваги повинні приділяти своєму серцю, адже саме захворювання серцево-судинної системи – основна причина передчасних смертей в світі. Важливо знати ранні ознаки серцевого нападу (і пам’ятати, що «жіночі» симптоми істотно відрізняються від «чоловічих»), а також пам’ятати про тригери, які можуть сильно підвищити ймовірність інфаркту, навіть якщо раніше у вас ніколи не було проблем з серцем.

Дратівливість

Якщо стрес і порушення планів всерйоз вибиває вас із колії, якщо засмутившись, ви перетворюєтеся в найдратівливішу людину в світі, вам варто особливо уважно стежити за здоров’ям серця. Дослідники з Університету Австралії опитали 313 пацієнтів, які перенесли серцевий напад, про рівень їх гніву до появи симптомів. І виявили, що у пацієнтів в 8,5 разів частіше трапляється серцевий напад протягом двох годин після інтенсивного сплеску гніву. Так, що чим частіше ви злі, тим вищі ваші шанси на серцевий напад.

Робота за комп’ютером

Всім офісним працівникам варто прислухатися: робота за комп’ютером більше 6 годин на день підвищує ризик серцевого нападу на 125%. Вся справа, звичайно ж, в сидячому способі життя, а ще – в підвищеному стресі, який ми відчуваємо, змушуючи наш мозок обробляти велику кількість інформації. Якщо у вас немає можливості або бажання міняти професію, то хоча б влаштовуйте 10-хвилинні перерви кожну годину для невеликої розминки, а в кінці дня гуляйте або займайтеся медитацією.

Недостача сну

Якщо ви протягом тривалого часу (два тижні і довше) спите менше семи годин на день, ваш ризик серцевого нападу підвищується в п’ять разів. Не жертвуйте сном!

Забруднене повітря

Міський смог може бути небезпечний не тільки для наших легенів, але й для нашого серця. Як з’ясували дослідники з Бостонського університету, життя в районі з високим рівнем забруднення повітря підвищує ймовірність серцевого нападу на 70% – ще один аргумент на користь переїзду!

Розлучення

Дослідники з Медичної школи Університету Дьюка провели 18-річне дослідження, в якому взяли участь майже 16 000 чоловіків і жінок у віці від 45 до 80 років, які хоча б раз були одружені. Кожні два роки дослідники оцінювали сімейний стан учасників і загальний стан здоров’я. У розлучених жінок ймовірність серцевого нападу на 25 відсотків вища, ніж у тих, хто залишився в шлюбі. А у жінок, які розлучалися два або більше разів, в результаті ризик серцевого нападу підвищувався на 77%.

Грип

Серцевий напад – одне з найпоширеніших ускладнень грипу. Як показали результати дослідження, опублікованого в Медичному журналі Нової Англії: протягом тижня після настання грипу ризик серцевого нападу зростає в шість разів. Тому особливо важливо дотримуватися постільного режиму під час хвороби, а протягом як мінімум двох тижнів після припинення симптомів не піддавати себе підвищеним фізичним і психічним навантаженням і негайно звертатися до лікаря при найменших підозрах на серцевий напад.

Сімейна історія

Хвороби серця відносяться до тих недуг, які ми можемо отримати «у спадок» від наших рідних. Якщо ваші батьки, бабусі і дідусі або навіть кровні брати і сестри перенесли серцевий напад, ваш особистий ризик зростає приблизно на 10% за кожного хворого.

Поділись


Новини партнерів