Рак шийки матки: 8 важливих фактів, які варто знати жінкам

Рак шийки матки вважається найпоширенішим видом небезпечних пухлин жіночої сечостатевої системи. Причому існує явний поділ між країнами з високим і низьким доходом населення: в тих регіонах, де у жінок є доступ до регулярного скринінгу, смертність від цього виду раку в рази менша, ніж там, де жінки не проходять обстеження. Рак шийки матки протікає практично безсимптомно на ранніх стадіях і виявити його можна тільки за допомогою спеціального дослідження. Ми зібрали кілька важливих фактів, які варто знати не тільки жінкам, а й чоловікам.

Факт №1: Регулярна здача мазка Папаніколау – найнадійніший спосіб ранньої діагностики

Аналізи мазка Папаніколау, які включають взяття зразка з шийки матки для виявлення передракових клітин, можуть виявити зміни в шийці матки до розвитку раку або виявити рак на ранній стадії, коли його легше вилікувати. З тих пір, як в 1950-х роках були введені мазки Папаніколау, частота інвазивного раку шийки матки різко знизилася: з 1960-их років захворюваність і смертність знизилися більш ніж на 60%. Мазок варто здавати не рідше, ніж раз на три роки.

Факт №2: Кожні 5 років варто здавати комбінацію Пап-тесту і ВПЛ-тесту

Якщо вам від 21 року до 65 років, експерти радять кожні три роки здавати аналіз мазка Папаніколау. Якщо ж вам вже виповнилося 30 років, то варто кожні п’ять років здавати скринінг з поєднанням Пап-тесту і ВПЛ-тесту. На сьогоднішній день це найбільш надійні способи ранньої діагностики раку шийки матки.

Факт №3: Щеплення від ВПЛ може запобігти розвитку раку шийки матки

Вірус папіломи людини на сьогоднішній день вважається основною причиною раку шийки матки. До групи цих вірусів входить більше 200 штамів, велика частина з яких практично безпечні. Але деякі з ВПЛ здатні спровокувати розвиток злоякісної пухлини статевого члена у чоловіків, раку шийки матки, піхви і вульви, порожнини рота, анального каналу або прямої кишки від інфекції ВПЛ. На сьогоднішній день існує декілька вакцин, які можуть запобігти зараженню тими типами вірусу, які відповідальні за 70% випадків раку шийки матки, а також деяких інших видів раку.

Факт №4: Щеплення варто робити не тільки підлітком

Деякий час назад вважалося, що щеплення від вірусу папіломи людини ефективні тільки для тих людей, які не досягли 27 років. Але не так давно з’явилися дані про ефективність щеплень і по відношенню до людей більш старшого віку. І хоча до цих пір ідеальний час для вакцинації – до початку статевого життя, якщо вам ще не виповнилося 45 років, вам варто зробити щеплення від ВПЛ.

Факт №5: Хлопцям теж варто зробити щеплення від ВПЛ

Коли мова йде про щеплення проти вірусу папіломи людини, в першу завжди звертаються до дівчат-підлітків, але взагалі-то вакцинація рекомендована і для хлопчиків теж. По-перше, тому що вони, будучи носіями вірусу, можуть передати його жінкам і тим самим підвищити ризик раку шийки матки для своєї статевої партнерки. А, по-друге, як уже згадувалося вище, деякі штами ВПЛ можуть спровокувати розвиток злоякісних пухлин, до яких схильні і чоловіки теж. Так що якщо у вас є син-підліток або брат того ж віку – умовте його зробити щеплення від ВПЛ.

Факт №6: Рак шийки матки часто діагностують у жінок похилого віку

Кожен п’ятий випадок виявленого раку шийки матки припадає на пацієнтку старше 65 років. Причому, на жаль, частіше за все мова йде про серйозну стадію захворювання, коли шанси на ремісію набагато нижчі. Лікарі рекомендують жінкам в цьому віці і старше регулярно проходити кольпоскопію, яка дозволить виявити потенційно небезпечні клітини і діагностувати рак на ранній стадії.

Факт №7: Симптоми раку шийки матки з’являються на пізніх стадіях

Аномальна вагінальна кровотеча, незвичайні виділення з піхви і біль під час сексу, часті сечовипускання, втрата ваги – ці симптоми раку шийки матки, як правило, з’являються тоді, коли хвороба перейшла вже на досить серйозну стадію. Зрозуміло, помітивши подібні симптоми, важливо відразу звернутися до лікаря, але краще не пропускати регулярні обстеження, щоб максимально збільшити шанси на важливій ролі ранньої діагностики.

Факт №8: Якщо ви вживали гормональні контрацептиви, ви в групі ризику

Мета-аналіз 24 досліджень виявив пряму залежність між тривалим (понад 5 років) прийомом оральних контрацептивів і підвищеним ризиком розвитку раку шийки матки. При цьому після припинення прийому таблеток ризик починає знижуватися – незалежно від того, як довго жінка «сиділа на таблетках». Дослідники вважають, що гормони, які зазвичай використовуються в контрацептивах (наприклад, естроген і прогестерон), можуть зробити клітини шийки матки більш сприйнятливими до інфекції ВПЛ, вплинути на їх здатність вилікувати інфекцію або спростити ВПЛ, викликаючи аномальні клітинні зміни.

Поділись


Новини партнерів