Виявлено смертельно небезпечну властивість морозива

Американські дослідники з’ясували, що практично найпопулярніші солодощі в світі – морозиво – містить в своєму складі елемент, який може привести до захворювання на рак прямої кишки.

Даними речовинами стали два найбільш вживаних в харчовій промисловості емульгатори: полісорбат-80 (Е433) і карбоксиметилцелюлоза (E466).

Фахівці повідомляють, що починаючи з другої половини 20 століття кількість людей, які захворіли на рак прямої або товстої кишки, збільшилася в рази. Це пов’язано з тим, що зміни, які відбулися в кишковій мікрофлорі, сприяють появі ідеальних умов для утворення пухлин. Емілія Вінну зазначила, що основною причиною таких змін стало довкілля.

В ході проведених над декількома групами мишей експериментів дослідникам вдалося підтвердити причетність зазначених добавок до захворювання. Після того, як в корм тварин почали додавати емульгатори, їх мікрофлора змінилася, в результаті чого зросла ймовірність появи запалень і виділення молекул, через які клітини кишечника піддаються атаці з боку імунної системи. У кишечнику мишей набагато частіше почали з’являтися злоякісні пухлини.

Добавка E466 є поширеним загущувачем і стабілізатором, вона зустрічається в морозиві, майонезі, салатних заправках, соусах і багатьох інших продуктах. Добавку Е433 можна виявити в кексах, йогуртах, морозиві, маргарині і вершковому маслі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів