Лікарі назвали 6 ознак, що вказують на проблеми з печінкою

Печінка є не менш важливим органом тіла людини, ніж серце чи головний мозок. На стані печінки позначається багато: від порушення режиму харчування до шкідливих звичок. Важливо вчасно помітити, що з органом коїться щось недобре. Про ознаки, що вказують на порушення в роботі печінки, читайте у нашій статті.

Зморшки на лобі

На обличчі відображається практично кожне порушення. Зморшки на лобі зазвичай говорять про природне старіння організму. У певних випадках подібна ознака сигналізує про проблеми з печінкою. Зазвичай це вертикальні зморшки на лобі і трохи нижче між бровами. Глибокі зморшки говорять про серйозні дисфункції печінки.

Пігментація на обличчі

Знову-таки пігментні плями на щоках, носі, лобі можуть вказувати на порушення в роботі печінки. Орган виробляє чимало біохімічних процесів, при порушенні яких виникає збій в обміні пігменту меланіну. Ознакою хвороби печінки часто є неправильна пігментація шкіри. Пігментні плями з’являються на лобі, скронях, мають зелений або коричневий відтінок. Хоч як би намагалися позбутися від них освітлюючими засобами, нічого не вийде. Вікові зміни печінки проявляються у вигляді хаотично розташованих ділянок коричневої пігментації.

Підвищена жирність шкіри

Даний орган є фільтром, який знешкоджує і виводить токсини, інші шкідливі речовини. Печінка може не впоратися з надлишком жирів, тому вони накопичуються в протоках сальних залоз. В результаті обличчя стає більш жирним, з лоском. Жирність виникає на лобі, крилах носа, це може викликати вугровий висип, прищі і гнійники.

Сивина, облисіння

Якщо печінка неправильно працює, порушується засвоєння поживних речовин, що позначається на рості волосся. Підсумком стає облисіння, рання сивина. Особливо небезпечно, коли зміни починаються на тім’яній частині голови.

Зміни в очах і запалення слизових

Печінка, яка погано працює, впливає на стан очей. Порушення можуть привести до скупчення в верхніх шарах шкіри і слизових оболонках білірубіну. Колір змінюється на жовтий. Запущені хвороби призводять до зміни інших частин очей: зіниці біліють, райдужні оболонки тьмяніють. Шкіра під очима теж стає жовтуватою.

Слизові оболонки теж змінюються: характерними є сухість, зміни кольору язика і піднебіння, набряки і кровоточивість ясен.

Їдкий запах стільця

Якість калу піддається змінам. Переживати варто, якщо спостерігаються сильний аромат гіркоти, липка текстура, рідка консистенція, жорсткий і сухий стілець у формі кульок, світлий колір по типу білої глини.

Зауважимо, захворювання печінки часто протікають без будь-яких симптомів. Тканина не має нервових закінчень, тому ніякого болю пацієнт не відчуває. Звертайте увагу на ознаки, що свідчать про порушення в роботі даного органу. Найменший прояв ознак має стати приводом звернення до лікаря.

ДЖЕРЕЛОМедик Форум
Поділись


Новини партнерів