Експерти пояснили в яких випадках хропіння стає смертельно небезпечним

Хропіння у чоловіків

Хропіння у дорослих і особливо дітей може бути по-справжньому небезпечним. Важливо сприймати його не як дратівливий чинник, а як симптом, розповів лікар-отоларинголог Олексій Кошелєв.

Люди, які хропуть, зазвичай стикаються із затримками дихання уві сні. Ці паузи іноді складають до 10 секунд, а це може завдати серйозної шкоди здоров’ю. І найбільша небезпека при нічний зупинці дихання – це те, що людина починає отримувати менше кисню.

– Якщо це відбувається систематично, то звідси можуть випливати різні неприємності з серцево-судинною системою, – зазначає Кошелєв.

Мозку доводиться прокидатися, щоб відновити процес дихання. Це призводить до порушення сну, а також до втоми і головного болю на весь наступний день.

Для дітей хропіння і затримки дихання ще небезпечніші. Вони недоотримують кисень і, отже, організм не розвивається.

– Куди кисень найбільше витрачається? На м’язи і на мозок. Вранці дитина прокинеться неспокійною, апетит у неї буде відсутній і так далі”, – пояснив лікар.

І хропіння, і порушення дихання піддаються лікуванню, підкреслив Кошелєв.

Синдром обструктивного апное сну – раптова зупинка дихання, коли людина голосно хропе, перестає дихати, а потім хропіти і продовжує свій сон. Такий стан погіршує якість сну, що призводить до розвитку синдрому хронічної втоми. Крім того, апное заважає нормальному сну членам сім’ї пацієнта.

ДЖЕРЕЛО7mednews
Поділись


Новини партнерів