До споживання апельсинів і мандаринів є свої протипоказання.
Причому, якщо лікар вам категорично заборонив їсти апельсини, не факт, що вам потрібно відмовитися і від мандаринів. І навпаки. І справа не тільки в алергії. Просто є захворювання, при яких одні з цих фруктів не можна вживати. Наприклад, людям з цукровим діабетом краще виключити зі свого раціону мандарини, а при гастриті не варто їсти апельсини.
Коментує лікар-дієтолог Маріят Мухіна:
– У мандаринів на 7% вищий вміст фруктози, ніж у апельсинів, і тому вони більш шкідливі для діабетиків. Зате апельсини сильніше дратують слизову шлунка (оскільки в них більше вітаміну С), тому вони небезпечні для людей з гастритами з підвищеною кислотністю. Але в той же час ці фрукти корисні людям з низькою кислотністю. Всі цитрусові мають сечогінний ефект, і тому їх краще не їсти при ниркових захворюваннях. Хоча при цьому вони дуже корисні для вагітних з метою запобігання набряків. Позитивно цитрусові діють на кісткову і м’язову тканини, стан кишечника, а значить, і на імунітет.