Чому насправді з’являється печія і як це виправити

Багато людей не бачать принципової різниці між печією і підвищеною кислотністю. На ділі два процеси не пов’язані між собою. Приймаючи препарати без правильного визначення причини, можна остаточно нашкодити шлунку, погіршити стан слизової, пише Жіночий Світ.

Гастроезофагеальний рефлюкс – медична назва печії. Це неприємне явище з різною частотою зустрічається у кожної другої людини, з’являється при закиданні кислого вмісту в стравохід. В результаті зіткнення з лужним середовищем починається хімічна реакція, яка подразнює слизову оболонку шлунка.

Причини печії

Поява неприємного печіння – одна з ознак захворювань шлунково-кишкового тракту. Серед простих причин: куріння, носіння тісних штанів або ременя, зловживання алкогольними напоями. Проблема часто виникає при вагітності, коли зростаюча матка тисне на шлунок, заважаючи правильному переварюванню їжі.

Більш серйозні причини появи печії, що вимагають допомоги лікаря-гастроентеролога:

  • недостатність стравохідного сфінктера або гастрохвороба;
  • гастрит з підвищеною кислотністю;
  • виразка шлунку;
  • холецистит (камені в жовчному міхурі).

Факторами лікарі вважають зловживання болезаспокійливими препаратами, часті перекуси на ходу, переїдання і хронічний стрес. Іноді печія з’являється при поїданні свіжої здоби, гострих соусів, жирного м’яса, після чашки кави або міцного чаю.

Пам’ятайте, що печія може з’являтися і при низькій кислотності шлунку. Тому не поспішайте робити висновки про причини і займатися самолікуванням. Печіння починається при поганому змиканні сфінктера, який закриває вхід в стравохід, і рівень кислотності має другорядне значення.

Як швидко позбутися від печії

В аптеці можна підібрати спеціальні препарати, що знімають гострий симптом за короткий проміжок часу. Але існують більш прості і безпечні методи, які можна застосовувати в домашніх умовах.

Тепла вода. У положенні сидячи на стільці або стоячи повільними ковтками випити підігріту рідину. Якщо не приймати горизонтальне положення на улюбленому дивані, печія швидко пройде без наслідків.

Активоване вугілля. Кілька таблеток препарату подрібніть до стану порошку, запийте водою або склянкою молока. Цей метод рекомендується жінкам на останньому триместрі або під час годування грудьми, він безпечний для здоров’я немовляти.

Коров’яче молоко. Кальцій, що міститься в ньому, погашає хімічну реакцію між соляною кислотою і лугом, швидко усуває дискомфорт. Підігрійте його до кімнатної температури, випийте дрібними ковтками.

Звичайний мед. При черговому нападі печії приготуйте смачний напій зі склянки молока і ложки рідкого меду.

Мигдальні горіхи. Смачний продукт містить речовини, що нейтралізують кислоту в шлунку. При частій печії носіть з собою пакет зі смачними ласощами. При хворобливому нападі з’їжте 5 горішків, старанно розжовуючи їх.

Для зменшення неприємних відчуттів при печії в домашніх умовах можна приготувати корисні напої:

  • Фреш з картоплі. Очистіть 3 бульби середнього розміру, подрібніть на тертці або за допомогою блендера, відіжміть сік. Пийте дрібними ковтками. Якщо смак неприємний, при приготуванні додайте трохи моркви або меду.
  • Чай з аптечної ромашки. В термосі заваріть 2-3 ложки сухої сировини, дайте настоятися 15-20 хвилин. Пийте 3 рази на добу протягом 10 днів, щоб зняти запалення слизової шлунку, зменшити частоту нападів.
  • Чай з м’яти. Аналогічним способом заварюйте перцеву м’яту. Цілющий настій знімає дискомфорт, покращує травлення.

А як же сода?

Більшість людей при печії використовують харчову соду, не здогадуючись, що сильно шкодять шлунку. Після контакту з кислим середовищем відбувається бурхлива хімічна реакція з виділенням вуглекислого газу. Він дратує і розтягує стінки тонкого кишечника, провокує здуття, посилює виділення шлункового соку.

При вживанні соди можна позбутися від печії, але легко зіткнутися з ускладненнями:

  • підвищення артеріального тиску;
  • ерозія слизової оболонки шлунка і кишечника;
  • набряклість.

Застосування соди при печії – малоефективний метод, який краще замінити більш безпечними засобами. Випийте склянку мінеральної води без газу, настою кмину або кропу.

Для зменшення неприємних відчуттів при печії використовуйте прості методи, схвалені лікарями. Знизити частоту нападів допомагає правильне харчування, відмова від смаженої і жирної їжі, спецій, міцної кави. Регулярна профілактика запобіжить розвитку гастриту і інших ускладнень.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Перед застосуванням порадьтеся з лыкарем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів