Кардіологи назвали 6 продуктів, які зміцнюють серце

Споживаючи шкідливі продукти, багаті цукром, трансжирами, штучними добавками та іншими рафінованими продуктами, ми збільшуємо ризик захворювань серцево-судинної системи. Для здоров’я і підтримки серця лікарі рекомендують включати в свій раціон певні категорії продуктів. Споживаючи їх на регулярній основі, ви не тільки уникнете хвороб, а й істотно допоможете своєму серцю протистояти вже наявними захворювання, пише Жіночий Світ.

Фрукти

Вибираючи фрукти на ринку або в магазині, віддайте перевагу тим, які дозрівають до нинішнього сезону. Справа в тому, що фрукти, які достигли в іншу пору року довго лежали на складах і вже втратили свої корисні властивості. А якщо їх вирощували не в сезон, то швидше за все їх обробляли стимуляторами росту. Такі плоди можуть навіть зашкодити.

Для серцево-судинної системи найкорисніші фрукти ті, в яких містяться вітаміни груп А, В, С, калій, цинк, йод, кальцій. Вони містяться в:

  • лимонах;
  • бананах;
  • хурмі;
  • гранатах.

Корисно споживати по 2-3 плоди в день в свіжому вигляді, або віджимати сік. Якщо будете їсти їх щодня, в залежності від сезону, то скоротите ризик стенокардії, атеросклерозу, інфаркту, інсульту, тахікардії, ішемічної хвороби серця, гіпертонії, а також зміцните і очистите стінки судин, позбудетеся від анемії, поліпшите кровообіг і наситите серце киснем.

Овочі

Поряд з фруктами, цінність для серцево-судинної системи складають і овочі. Віддаючи перевагу цим дарам природи, можна відстрочити і навіть попередити розвиток хвороб серця. Овочі теж купуйте по сезонності. Взимку в літніх овочах немає не те що цінності, але і смаку. Відмінною альтернативою стануть заморожені влітку суміші. Вони зберігають у собі максимальну кількість вітамінів і зможуть підтримати в холодну пору року.

Особливо цінні овочі для профілактики серцевих захворювань:

  • томати;
  • цибуля ріпчаста;
  • гарбуз;
  • хрін;
  • червоний гострий перець.

Їх можна їсти як в сирому, так і готовому вигляді. Віддавайте перевагу тушкуванню, запіканню, приготуванню на пару. Не потрібно довго піддавати страви термічній обробці. Чим менше на них впливає тепло, тим більше користі в них зберігається. Гострий перець і хрін додавайте в якості приправ. При регулярному споживанні вони знижують тиск і небезпечний холестерин, нормалізують серцевий ритм. Томати зменшують ризик тромбоутворення, анемії, атеросклерозу. Гарбуз і цибуля очищають і зміцнюють судини і серцевий м’яз.

Напої

Для правильної роботи всіх систем організму потрібно пити чисту воду в достатньому обсязі. Особливо вона необхідна для серця і судин.

Крім води, корисно пити в невеликій кількості каву. Вона повинна бути зерновою, високої якості, бажано сорту арабіка. При обмеженому споживанні кава підвищує тонус судин і всього організму, налагоджує роботу серця. Раніше вважалося, що цей напій протипоказаний сердечникам і гіпертонікам, але зараз це спростували численними дослідженнями. Головне пити максимум однієї чашки в день і не додавати цукор і жирні вершки.

Зелений чай так само здатний зміцнити судини і нормалізувати тиск. Пити його можна трохи більше, ніж каву – 2-3 чашки в день. Не варто заварювати занадто міцний напій: від цього ефект може стати протилежним.

Горіхи

Горіхи корисні своїми маслами і високим вмістом калію. У день можна з’їдати по жмені горіхів, щоб зміцнити серцевий м’яз, оздоровити мозок і попередити більшість серцево-судинних захворювань. Для цього вибирайте підсушені без добавок горішки:

  • арахіс;
  • фундук;
  • кешью;
  • мигдаль;
  • волоський горіх.

Молочні продукти

Вміщені в молочних продуктах кальцій і калій, що надходять в організм щодня, нормалізують тиск, знижують ризик стенокардії. Щоб відчути користь від цих елементів, включайте в меню на день 1-3 порції кисломолочних продуктів:

  • сир (нежирний і малосолоний);
  • сметана;
  • кефір;
  • ряжанка;
  • сир.

Літнім людям краще не вживати молоко в чистому вигляді, воно з віком гірше засвоюється. А ось кисломолочні можна вживати без побоювання.

Риба

Дика червона риба дуже корисна для судин. Жир, що знаходиться в ній, з високим вмістом Омега-3 запобігає виникненню інфарктів і інсультів, якщо включати в тижневе меню близько 700 гр червоної риби:

  • горбуші;
  • кети;
  • кижучі.

Цей унікальний продукт повинен бути на столі у кожного, адже від поліненасичених жирних кислот безпосередньо залежить здоров’я серця. Їх брак негативно впливає на серцево-судинну систему і здоров’я мозку.

Порушення в роботі серцево-судинної системи стали хворобами нашого століття. Тепер це не тільки проблеми старшого покоління. Все більше і більше молодих людей стали страждати від цієї недуги. Щоб запобігти розвитку хвороб серця, перегляньте своє харчування. Налагодивши його, можна зберегти здоров’я на довгі роки.

Поділись


Новини партнерів