Японська дієта: принципи харчування найздоровішої нації

Недавнє дослідження, проведене British Medical Journal, показало, що ті, хто дотримувався дієтичних рекомендацій близьким до традиційного харчування японців, мав менший ризик ранньої смерті від хвороби серця або інсульту. Традиційне харчування японців складається з риби, зерен, овочів, помірної кількості продуктів тваринного походження і сої, мінімальної кількості молока і фруктів.

Традиційна японська дієта не так вже відрізняється від традиційної китайської: рис, варені і мариновані овочі, риба і м’ясо – основні страви. Однак, оскільки Японія насправді є групою островів (всього 6582), жителі цієї країни споживають набагато більше риби в порівнянні з іншими азіатськими країнами. Вони їдять сиру рибу у вигляді суші і сашимі, а також багато маринованих, ферментованих продуктів.

Соєві боби, зазвичай у формі тофу, є іншою ключовою частиною японської дієти, поряд з іншими бобами, такими як адукі. Ферментовані продукти з соєвих бобів, такі як місо і натто-основні продукти японської дієти.

Фрукти японці їдять на сніданок або в якості невеликого десерту. Найулюбленіші – мандарини, яблука, хурма.

Традиційно японці схильні мати здорове ставлення до їжі. У них є приказка «хара хати бу», яка означає, що потрібно їсти до тих пір, поки ви не насититеся на 80%. Цьому вчать дітей з ранніх років.

Те, як японці подають їжу, також є ключовим. Замість того щоб взяти одну велику тарілку, вони часто їдять з маленької миски: миску з рисом, миску місо, трохи риби або м’яса, а потім дві або три овочевих страви, які часто подають разом і їдять по черзі. Японці також твердо вірять в «гнучку стриманість», коли справа доходить до частувань. Насолоджуються ними час від часу, але невеликими порціями.

Джерело

Поділись


Новини партнерів