Бабусі все ще наполягають на тому, що хліб – усьому голова. Однак з часів, коли це дійсно було так, багато чого змінилося. Ми з’ясували у фахівців, що не так з сучасним хлібом.
Сучасні сільськогосподарські підприємства в боротьбі за урожай використовують велику кількість добрив, а також токсичних речовин, які борються з паразитами і бур’янами. При виробництві борошна видаляється оболонка і зародок зерна, що містять цінну клітковину, вітаміни, мінерали та насичені жири. А крім того, застосовуються відбілюючі добавки для поліпшення товарного вигляду і збільшення терміну зберігання. У підсумку на прилавку магазину виявляється красивий і смачний хліб, позбавлений маси корисних властивостей.
Як реагує кишечник
У позбавленому клітковини кишечнику порушується перистальтика, що може привести до здуття, запорів і метеоризму. Корисні бактерії також страждають, а в результаті знижується загальний імунітет. Крім того, клітковина має здатність уповільнювати всмоктування цукру в кишечнику і знижувати тим самим глікемічний індекс продуктів.
Як вибрати правильний хліб
Віддавайте перевагу хлібу з цільнозернового борошна. Для його виробництва використовуються всі частинки зерна, а значить хліб багатий клітковиною, вітамінами, мінералами і корисними жирами.