Зубна емаль має пористу структуру, тому на ній легко утворюються плями і наліт від їжі і напоїв. Яскраві продукти забарвлюють зуби, але важливо звертати увагу і на рівень кислотності їжі: продукти з високим вмістом кислот розм’якшують зубну емаль і роблять її вразливою для фарбувальних речовин. У цій статті Жіночий Світ розповість, яку їжу слід вживати з обережністю, якщо ви хочете зберегти сліпучу білизну зубів.
Чай та кава
Чай і кава небезпечні для білосніжної усмішки: вони багаті не тільки барвниками – танінами, а й кислотами. Врятувати становище може лимонний сік: додайте кілька крапель в чашку напою, щоб нейтралізувати дію фарбувальних пігментів. І не забувайте полоскати рот після кави і чаювання.
Вино
Вино містить рослинні пігменти, які надають йому червоний колір в процесі мацерації – вони ж винні у виникненні сірого нальоту на зубах. Причому зуби темніють і від дорогих, і від дешевих вин. Порада: уникайте таких сортів винограду, як шираз, мальбек, пінотаж і каберне совіньон – вони володіють більш сильною фарбувальною здатністю.
Фруктові і ягідні соки
Фруктові і ягідні соки і морси, особливо темні – гранатові, виноградні, томатні – небезпечні для білизни емалі. Дивно, але свіжі ягоди і фрукти володіють цією властивістю в меншій мірі: секрет в тому, що коли ми жуємо їх, то слина змиває фарбувальний пігмент, і він не встигає в’їдатися в пори емалі.
Буряк
Коренеплоди буряка багаті хромогенами – речовинами, що володіють ефектом забарвлення. Це не означає, що потрібно перестати їсти цей корисний овоч: просто намагайтеся полоскати рот відразу після прийому їжі, а також не вживайте буряк відразу після процедури відбілювання або установки нових пломб.
Морква
З одного боку, морква дуже корисна для зубів, а з іншого, вона – один з найгірших ворогів білосніжної емалі. Причина все та ж – хромогени, яких багато в моркві. Якщо не хочете, щоб зуби отримали жовтий відтінок, обов’язково полощіть рот після їжі.
Соєвий соус, бальзамічний оцет і кетчуп
Намагайтеся не зловживати яскравими заправками – замість цього вибирайте рисовий або виноградний оцет і інші соуси нейтральних відтінків.
Різнобарвні льодяники, мармелад і фруктовий лід
Всі яскраві солодощі містять штучні барвники, які залишають кольоровий наліт на зубах. В ідеалі краще відмовитися від цих кондитерських виробів взагалі: користі в них ніякої, зате багато цукру, який теж не дуже корисний. Ну або хоча б вибирайте солодощі світлих відтінків, які не так сильно фарбують емаль: наприклад, лимонні.
Газовані напої та енергетики
Майже всі вони містять барвники, а також агресивну ортофосфорну кислоту. Через це часте вживання газованої води і енергетиків призводить до знебарвлення зубної емалі – в ній утворюються мікротріщини, куди легко проникають барвники з напоїв і їжі.
Карі і куркума
Яскраві індійські прянощі залишають на зубах негарний жовтий наліт. Тому після їжі не забудьте добре прополоскати рот або випити чашку зеленого чаю з лимоном – напій зменшить вплив барвників.
Ліки
Деякі лікарські препарати теж здатні фарбувати зуби. Особливо небезпечні препарати заліза, що залишають на зубах сірий наліт. З обережністю потрібно пити і вітамінно-мінеральні комплекси, особливо кольорові.