Довжина сонячного дня знижується, і вже через місяць сонце стане рідкісним гостем. Крім усього іншого, це означає ризик браку вітаміну D, який синтезується під впливом сонця. Оскільки сонячне світло є нашим основним джерелом вітаміну D, важливо збільшити його споживання іншими способами.
Вітамін D неймовірно важливий, тому що він допомагає засвоювати кальцій, підтримує здоров’я кісток, зубів і м’язів. Гостра нестача вітаміну може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям. Лікарі з Британської Асоціації дієтологів, назвали п’ять кращих джерел «сонячного вітаміну».
Яйця
Точніше яєчні жовтки. Саме в них містяться жири, вітаміни і мінерали, а білок забезпечує нас повноцінним набором амінокислот. Яйця – найдоступніше і швидке в приготуванні джерело вітаміну D.
Гриби
Дивно, але гриби – єдине джерело вітаміну D. На цей продукт особливо слід звернути увагу вегетаріанцям
Жирні сорти риби
Жирна риба, така як лосось, оселедець, скумбрія, сардини – відмінне джерело вітаміну D.
«Свіжа риба особливо насичена поживними речовинами, однак маринований оселедець і сардини також можуть стати хорошою заміною». – уточнили британські дієтології.
Червоне м’ясо
Червоне м’ясо – свинина, яловичина і баранина, є хорошими джерелами вітаміну D.
«Щоб значно збільшити кількість вітаміну D, яку ви отримуєте через продукти тваринного походження, вживайте їх субпродукти – печінку і нирки. У них концентрація цього вітаміну вища». – додали експерти.
Збагачені продукти
Оскільки вітамін D практично не зустрічається поза продуктами тваринного походження, деякі виробники збагачують найрізноманітніші продукти вітаміном D.
Якщо ви рідко вживаєте перераховані вище натуральні джерела цього вітаміну, то, можливо, вам слід спробувати БАДи, але тільки після консультації з лікарем, так як до прийому важливо здати аналіз крові на вміст вітаміну D.