Лікарі розповіли, що допомагає нормалізувати тиск без ліків

Якщо тиск починає «стрибати», нормалізувати його, на думку лікарів, в першу чергу допомагає спеціальний раціон з фруктів, круп і овочів, а також адекватна фізична активність. Таким чином на початковій стадії гіпертонію цілком можна здолати без застосування ліків.

За статистикою, на артеріальну гіпертонію страждає кожен п’ятий, а після настання 50 років – кожна друга людина. Відзначимо, що з точки зору сучасних стандартів нормальним вважається тиск в межах  від 120/80. Тиск від 120/80 до 130/80 характеризується вже як підвищений, а тиск від 130/80 до 139/89 – це вже гіпертонія першого ступеня, яку обов’язково потрібно лікувати.

Якщо людина є «початківцем гіпертоніком», лікарі рекомендують перш за все переглядати і коригувати раціон харчування. Що потрібно зробити:

  • вживати нежирні молочні продукти, рибу пісне м’ясо;
  • виключити солоні, смажені, копчені і консервовані продукти;
  • обмежити вживання солі до п’яти грамів на добу (конкретно цей захід дозволяє знизити артеріальний тиск без використання лікарських засобів на 10 мм ртутного стовпа);
  • вживати більше натуральних цільних продуктів: круп, овочів і фруктів.

Фізичне навантаження. Для нормалізації тиску ефективні посильні фізичні заняття: помірний біг і ходьба, плавання, танці. Ці види активності сприяють насиченню крові киснем.

Сон. За словами лікарів, 8 годин спокійного сну ефективно «розвантажують» нервову систему і нормалізують серцеву діяльність.

Захист від стресу. На жаль стресу в буденному житті вистачає. Але важливо вчитися не нервувати без причини, вміти не реагувати болісно на нетривалі проблеми.

Крім цього фахівці радять регулярно вимірювати тиск, незважаючи на самопочуття.

«Прийнято вважати, що високий тиск обов’язково дає про себе знати – головним болем, шумом у вухах, важкістю в потилиці. Однак нерідкі випадки, коли, навіть піднімаючись до критичних значень, високий тиск ніяк не проявляє себе. Більш того, є люди, які добре почуваються якраз в ті моменти, коли тиск підвищується », – розповіла лікар-терапевт вищої категорії Марія Гаврилова.

Джерело

Поділись


Новини партнерів