Чому з носа йде кров: поширені причини 

Механічна травма носа, дефіцит вітамінів, вегето-судинна дистонія –  у цій статті ми розповімо, з яких причин у людини може відкритися носова кровотеча.

Травма

Найпоширеніша причина – пошкодження слизової носа. Невдало поколупалися в носі? Або травмували його хустинкою при нежиті? Все це може стати причиною раптової кровотечі. Сядьте, злегка нахиліть голову вперед, стисніть пальцями крила носа на кілька хвилин або вставте в ніздрю ватяний тампон, просочений розчином перекису водню. Головне – не лягайте на спину і не закидайте голову назад, щоб не ковтати кров.

Дефіцит вітамінів К і С

У людей, які зіткнулися з дефіцитом вітаміну К, як правило, є проблеми зі згортанням крові. Цей вітамін міститься в шпинаті, авокадо, молоці, оливковій олії і у всіх видах капусти. Дефіцит вітаміну С веде до ламкості судин. Особливо в холодну пору року важливо додати в раціон продукти, які його містять: мандарини, апельсини, грейпфрути.

Вегетосудинна дистонія і різкі перепади тиску

У вас почався головний біль, з’явився шум у вухах, після чого пішла кров з носа. Саме так проявляється вегето-судинна дистонія. Особливо часто це пов’язано з перепадами температури і тиску за вікном. Артеріальний тиск теж змінюється, а судини то розширюються, то звужуються. Їх стінки не витримують і лопаються: саме так виникає носова кровотеча. З проблемою кровотечі через перепади тиску також часто стикаються альпіністи і водолази.

Гормональна перебудова

Це стосується дівчаток, у яких щойно з’явилася менструація. Перед її початком рефлекторно набухають кавернозні тканини носа. Судини, в свою чергу, переповнює кров. Іноді вони лопаються, через що виникає носова кровотеча. Як правило, коли у дівчини вирівнюється цикл, ця проблема зникає.

Якщо носові кровотечі виникають регулярно, це привід звернутися до лікаря і здати необхідні аналізи, оскільки це може бути одним із симптомів більш серйозних захворювань.

Джерело

Поділись


Новини партнерів