Для кожної людини, яка дбає про власне здоров’я, важливо навчитися розпізнавати первинні ознаки підвищеного рівня цукру в крові. Визначити їх легко, а своєчасно вжиті заходи дозволять уникнути серйозних проблем.
Коли в організмі не виробляється і не використовується належна кількість інсуліну, відбувається розвиток гіперглікемії. Інсулін є важливим гормоном, який сприяє проникненню в клітини глюкози, яка є для них основним джерелом енергії. При нестачі інсуліну глюкоза не проникає в кровотік, а це призводить до пошкодження кровоносних судин і порушення роботи внутрішніх органів.
Чим небезпечний підвищений цукор і чому підвищується його рівень
Цьому сприяє:
- малорухливий спосіб життя;
- перевтома;
- зневоднення організму;
- переїдання;
- часті застудні захворювання;
- часте вживання стероїдів.
Симптоматика
На наявність високого рівня цукру вказують кілька симптомів. Причому це зовсім не означає, що людина хворіє на цукровий діабет. Основними симптомами є:
- часте сечовипускання, переважно в нічний час;
- порушення зору;
- відчуття сухості в роті і постійна спрага;
- свербіж і сухість шкірних покривів;
- надмірна вага (особливо в області талії);
- розсіяна увага;
- повільне загоєння ран;
- рецидиви різних захворювань;
- порушення процесу травлення;
- порушення роботи нервової системи;
- дисфункція ерекції у чоловіків.
Що необхідно для зниження рівня цукру?
В першу чергу слід переглянути харчування. З раціону потрібно виключити продукти з високим глікемічним індексом (вище 69), тобто вуглеводомісткі. До таких продуктів відносяться:
- білий хліб;
- солодкі пончики;
- запечена картопля;
- кукурудзяні пластівці;
- попкорн.
З обережністю необхідно вживати продукти, що мають середній глікемічний індекс (від 55 до 69):
- коричневий і білий рис;
- вівсяні пластівці;
- мед.
Раціон краще збагатити продуктами, що мають низький глікемічний індекс:
- домашні яйця;
- йогурт;
- капуста броколі;
- хумус;
- горіхи;
- яблука;
- вишні та черешні;
- зелений виноград;
- зелений горошок;
- спагетті;
- сосиски з індички;
- цибуля і морква;
- апельсин, грейпфрут, банан;
- томатний і ананасовий сік.
При перших ознаках гіперглікемії необхідно переглянути харчування. Вживаючи корисні продукти, вам вдасться уникнути серйозних проблем зі здоров’ям.