Фрукти, овочі та риба, бобові, цільнозернові і молочні продукти з низьким вмістом жиру замість переробленого м’яса, солі і газованих напоїв можуть знизити ризик захворювання нирок на 30%. Такий висновок зробили вчені Університету Бонда в Австралії, проаналізували харчування понад 630 тисяч осіб за десятиліття.
За словами дослідників, їх результати доповнюють вже отримані дані, що підтверджують користь від здорового раціону харчування.
Лікар Джеймон Келлі зазначив, що це може допомогти в розробці програм громадської охорони здоров’я з профілактики хронічної хвороби нирок і зниження тягаря хвороби.
Вчені проаналізували 18 досліджень на цю тему. Здорове харчування визначалося як більш високе споживання фруктів, овочів, бобових, горіхів, цільного зерна, риби і нежирних молочних продуктів і низький вміст обробленого м’яса, солі і солодких напоїв.
Крім зниження ризику розвитку ХХН, на 23% зменшилася ймовірність розвитку альбумінурії, яка є ранньою ознакою пошкодження нирок.
Альбумінурія виникає, коли в сечі знаходиться білок альбумін. Його присутність говорить про те, що нирки не фільтрують кров належним чином.
Дослідники припускають, що люди, які дотримуються середземноморської дієти або DASH (харчування при гіпертонії), можуть отримати вигоду, оскільки таке харчування складається з великої кількості названих продуктів.
Для клініцистів може бути достатньо даних спостережень, щоб підкреслити важливість здорового раціону і здорових людей, і тих, хто схильний до ризику розвитку хвороби нирок.
Хвороби нирок часто викликаються станами, які чинять на них навантаження – високий кров’яний тиск, діабет і високий рівень холестерину.
Також позначається і тривалий прийом ліків, зокрема, антипсихотичного літію та нестероїдних протизапальних препаратів.