За словами вчених, якщо в організмі людини багато шкідливого ацетальдегіду, тобто, вона випиває багато спиртного, важливі кровотворні клітини печінки атрофуються і на їх місці виникають рубці, які заростають жиром.
Крім цього, вживання алкоголю зневоднює печінку.
Щоб захистити клітини печінки від знищення, в день можна випивати не більше 10 грамів чистого спирту. Дану кількість містять у собі дві чарки міцного алкоголю, або два келихи вина або кухоль пива в 500 мл.
Зробити печінку сильнішою допомагає кава. Її вживання сприяє активному розщепленню жиру навколо печінки, а також забезпечує її важливим антиоксидантом глутатіоном.
Інший корисний для печінки напій – це зелений чай. Японські медики встановили: у людей, які регулярно п’ють 4-5 чашок зеленого чаю в день, зростають показники здоров’я печінки, а також зменшується ризик раку цього органу.
Незважаючи на здатність печінки самовідновлюватися після отруєнь, інфекцій, травм і т.д., цьому органу можна сильно нашкодити не тільки алкоголем або сигаретами. Велика кількість шкідливої їжі, яку ми в зимовий час їмо частіше, а також наш звичний спосіб життя негативно впливає на печінку.
Нагадаємо, що печінка є не лише головним фільтром організму, а й органом-“фабрикою”, що виробляє життєво важливі клітини.