Фахівці назвали несподівані звички, які руйнують печінку 

Багато людей впевнені в тому, що головний ворог печінки – алкоголь. Однак навіть у непитущої людини цей важливий орган може перебувати в жалюгідному стані, якщо їй не чужі такі звички.

Зловживання солодким

Надмірне вживання солодощів загрожує не тільки карієсом і зайвою вагою, але і неалкогольною жировою хворобою печінки. До слова, вона нерідко провокує розвиток цирозу і раку. Ці факти підтверджує американське дослідження: люди, які споживають в день 1000 зайвих калорій за рахунок солодощів, тільки в 2% страждають від зайвої ваги, але в 27% у них є ожиріння печінки.

Неправильне вживання вітамінів

На хвилі популярності ЗСЖ люди поголовно стали скуповувати мультивітамінні добавки. Однак їх не можна приймати без попередньої консультації з фахівцем. Адже вітаміни також можуть завдати шкоди, якщо ними зловживати.

Так, для печінки особливо небезпечним є передозування вітаміну А. Гіпервітаміноз може привести до збільшення розмірів печінки, важких токсичних ушкоджень органу, а також до цирозу.

Парацетамол від всіх хвороб

Для багатьох парацетамол – всього лише невинне знеболююче, яке можна випити і при ниючих зубах, і при головному болі, і при температурі. Дійсно, якщо приймати даний препарат згідно з інструкцією, він і правда швидше допоможе, ніж зашкодить. Але якщо ви звикли перевищувати рекомендовану дозу, варто бути готовим до неприємних наслідків. Така недбалість може обернутися як незначними ушкодженнями печінки, так і нирковою недостатністю. В крайньому випадку передозування парацетамолу може призвести до смерті.

Джерело

Поділись


Новини партнерів