Варикоз: чому потрібно діяти негайно

Антон Соломахін – хірург-флеболог, розповів, як поводитись при перших ознаках проблем з венами.

Варикоз … І для чоловіків, і для жінок це слово спочатку означає лише проблему естетичного характеру. Однак у більшості випадків це «просте слово» переростає в діагноз.

З чого, як правило, все починається? Людина помічає, що одна з вен у неї стає трохи більшою і трохи помітнішою за інші. Найпоширеніша локація таких змін – це ноги, гомілки. На цій стадії майже 100% пацієнтів ніяк не турбуються і вже тим більше не звертаються до лікаря.

Проходить час. Вена починає збільшуватися. Крім того, додаються тяжкість і навіть біль в ногах. Але і в цьому випадку більшість громадян все одно до лікаря не звертаються. «Посиджу, відпочину – і пройде!».

Далі ще гірше. Вена виступає ще більше, вона стає помітнішою, темнішою. І тоді вже чоловік або жінка починають замислюватися про візит до лікаря-флеболога. Але знову ж таки, помічена цікава тенденція: навіть коли «просте випинання вени» супроводжується болями і вагою в ногах, на консультацію пацієнт приходить саме зі скаргами на неестетичний вигляд! Тобто його не насторожують ні біль, ні важкість у ногах, ні навіть можливі судоми! Йому важливіше, що ноги виглядають непривабливо, що жінці не можна одягнути спідницю і т. д.

А все тому, що люди недооцінюють небезпеку варикозу і не до кінця усвідомлюють, що варикоз – проблема серйозніша, ніж просто естетичного характеру. Найнебезпечніші його наслідки – це тромбоз і тромбофлебіт. У запущених випадках може дійти аж до летального результату. Адже тромб може утворитися в пошкодженій вені, а потім відірватися і дійти навіть до серця. Візуально визначити, чи є в хворій вені тромб, неможливо. Його виявляють виключно за допомогою ультразвукового дослідження.

Ось чому до хірурга-флеболога потрібно звертатися не тоді, коли «на ногу вже неможливо дивитися», а при перших симптомах варикозу: важкість у ногах, судинні зірочки, синці на ногах і їх набряки, судоми, біль при ходьбі. Тільки фахівець зможе визначити: немає нічого страшного, крім неестетичного вигляду, і з цим можна далі жити, або необхідно призначити і проводити певне лікування, можливо, навіть пережити операцію.

Ще один важливий момент: є випадки, коли потрібно не просто звертатися до лікаря, а негайно викликати «швидку допомогу». Якщо у пацієнта з варикозом буквально на очах синіє або навіть чорніє нога – про зволікання не може бути й мови. Потрібно терміново звертатися за медичною допомогою, це можуть бути симптоми того, що відірвався тромб. Також симптомами тромбу можуть бути підвищення температури, раптовий сильний набряк.

З варикозом борються не тільки операційними методами. Є альтернативні варіанти лікування, але все залежить від стадії хвороби і індивідуальних особливостей самого пацієнта.

Особливість варикозного розширення вен полягає в тому, що у нього немає зворотного розвитку. Наприклад, застуда може з’явитися, а потім пройти сама по собі без усякого лікування. З варикозом так не буває. Якщо вже він з’явився, то вже «не розсмокчеться». А буде лише посилюватися і прогресувати. Ось чому рано чи пізно тим, у кого з’явилися симптоми цього захворювання, все одно доведеться звертатися за допомогою до лікаря. Але краще вже раніше і вчасно, ніж пізніше.

Джерело

Поділись


Новини партнерів