8 найнебезпечніших дієт для схуднення

Творці систем для схуднення заробляють шалені гроші, але багато з них навіть і не думають про наше здоров’я – деякі дієти завдають великої шкоди організму, а часом призводять до катастрофічних наслідків.

Біохакінг

Біохакінг, тобто комплексний «злом» організму для оптимізації його роботи, – новий тренд в сфері високих технологій: топ-менеджери і лідери IT-компаній голодують не заради схуднення, а заради підвищення продуктивності. Біохакінг має на увазі повну відмову від їжі на період від двох до восьми днів, який змінюється таким же періодом нормального харчування.

Хоча метод має під собою цілий науковий фундамент, зведений його творцями, по суті це банальне голодування. А, як відомо, тривале голодування є дуже небезпечним: порушуються обмін речовин і травлення, спалюється м’язова тканина, знижується імунітет, страждають гормональна і кісткова системи, внутрішні органи, а у важких випадках можливий і летальний результат.

Монодієти

Протягом тижня або двох ви харчуєтеся тільки одним видом продукту – яблуками, гречкою, кавуном, кефіром, фініками і т. д. Природно, при такому обмеженому раціоні організм майже не отримує поживних речовин, до того ж порушується обмін речовин через різке збільшення в харчуванні певних компонентів. Наприклад, при цитрусових дієтах слизова шлунка дратується фруктовими кислотами, що веде до розвитку гастриту.

До того ж монодієти дають лише короткостроковий ефект: при переході на нормальне харчування втрачені кілограми швидко повертаються, тому що організм поспішає зробити побільше «запасів» на випадок повторного голодування.

Питна

За правилами цієї дієти протягом цілих 30 днів можна вживати тільки рідку їжу – воду, соки, пюре, протерті супи. Ось тільки творці дієти не врахували, що організм людини не пристосований для їжі такого роду. Жування є просто необхідним для нормального кровообігу ясен і запуску процесу травлення, а шматочки їжі і клітковина стимулюють перистальтику. Крім того, доросла людина не може адекватно сприймати їжу тільки в рідкому вигляді, тому ще одним побічним ефектом такої дієти є психологічний стрес.

Безжирова

З раціону виключаються всі продукти, що містять жир. Кілограми дійсно зникають, ось тільки здоров’ю наноситься страшний удар. Без жирів організм не може повноцінно функціонувати – в крові знижується рівень «хорошого» холестерину, який захищає серце і судини від атеросклерозу, печінка не в змозі переробляти вже накопичений жир, а дефіцит поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6 призводить до захворювань сечостатевої системи і навіть безпліддя.

До того ж ці кислоти допомагають організму засвоювати жиророзчинні вітаміни: А, D, Е, К. На думку дієтологів, на жири повинно залишати 35% добової калорійності.

Солодка

Не дієта, а просто мрія для ласунів. Ще б пак: протягом 5-7 днів потрібно їсти тільки солодощі у вигляді цукерок або шоколаду, які можна запивати чорною кавою без цукру.

Звичайно, за цей час улюблені ласощі можуть набриднути, але головна небезпека солодких дієт ховається не в цьому: різкі скачки рівня глюкози в крові поряд з нестачею інших компонентів загрожують серйозними порушеннями в роботі організму. Пару-трійку кілограмів ви, може й втратите, але натомість отримаєте слабкість, головний біль, печію, пригнічений настрій, відсутність лібідо і порушення менструального циклу.

Лимонна

Коли стало відомо, що Наомі Кемпбелл і Демі Мур залишаються стрункими завдяки лимонній дієті, мільйони жінок раптово почали брати з них приклад. Все, що потрібно, це протягом десяти днів пити воду з лимонним соком, кленовим сиропом і каєнським перцем. Їсти при цьому не можна, але іноді допускається вживання некалорійних страв – наприклад, вівсянки без масла і солі один раз в день.

Загалом, справжні тортури для організму: крім вітаміну С і вуглеводів, з сиропу він не отримує ніяких поживних речовин, а каєнський перець гарантує напади гастриту і утворення виразок. Крім того, лимонна дієта буквально спалює м’язову масу, роблячи вас слабкими і виснаженими.

Гормональна

Цей тип дієт заснований на введенні в організм гормонів, які активізують обмін речовин і спалювання жирових клітин. Такими властивостями володіє хоріонічний гонадотропін (ХГ, ХГЧ), який отримують із сечі вагітних жінок, а також соматотропін – гормон росту. Підтверджених даних про ефективність і безпеку подібних дієт немає, зате є багато побічних ефектів: стимуляція яєчників, активація росту тканин, поява пухлин. Так що з гормонами жартувати не варто, навіть заради стрункої фігури.

Таблеткова

Таблеткові дієти визнані одними з найнебезпечніших методів схуднення. По-перше, люди, які прагнуть схуднути, часто самі собі призначають препарати і БАДи, не виявивши протипоказань. А по-друге, до складу таблеток для схуднення можуть входити небезпечні компоненти, які ведуть до порушення роботи внутрішніх органів і серйозних захворювань, а іноді навіть до інвалідності та смерті.

Джерело

Поділись


Новини партнерів