Вживання шоколаду може захищати від розвитку багатьох порушень і хвороб. Але це правило стосується перш за все гіркого або темного шоколаду.
Саме зараз, після закінчення літа, корисно їсти шоколад, відзначають медики. Цей продукт захищає нас від розвитку сезонної нудьги, оскільки під впливом шоколаду активізується вироблення «гормонів радості» і знижується рівень стресового гормону кортизолу, який «командує» роздратуванням і нервовими зривами.
Крім того, регулярне вживання гіркого шоколаду є заходом запобігання інсульту та інфаркту. У ньому містяться флавоноїди – речовини, які покращують стан судин і разом з цим кровопостачання мозку. У стінах Університету Луїзіани (США) було проведено дослідження, яке показало що темний шоколад, особливо в поєднанні з пребіотиками активізує ріст корисної флори кишечника, що виробляє протизапальні компоненти. Таким чином в організмі знижується ризик запалення в судинній стінці, з яким асоційовані інсульти.
Завдяки здатності шоколаду покращувати стан і функції органів кровоносної системи, його вживання лікарі вважають корисним для людей зі схильністю до тромбоутворення. У какао-бобах містяться поліфеноли, які надають на кров ефект, схожий на дію аспірину.
Згідно з даними, які були отримані вченими з Університету Брігама Янга, гіркий шоколад в розумних кількостях може захищати від розвитку цукрового діабету. Речовини, які містяться в шоколаді нормалізують роботу клітин підшлункової залози, що виробляють інсулін.
Іспанські вчені, в свою чергу, змогли встановити, що темний шоколад (строго в помірній кількості, не більше 30 грамів на добу) корисний при захворюваннях печінки. Дослідники констатували, що в складі шоколаду багато антиоксидантів, які зменшують пошкодження клітин печінки, а також запобігають різким скачкам тиску в печінкових судинах.
Ще гіркий або темний шоколад потрібно їсти людям з проблемою зайвої ваги. Їх він захищає від нападів сильного апетиту в позаурочний час. Крім того, шоколад нормалізує лімфотік і бореться з набряком – це відбувається за рахунок наявного в ньому кофеїну.