Занадто активне вживання грибів може нашкодити навіть здоровому організму, попередила дієтолог.
Гриби часто називають одним з найкращих продуктів в осінньому раціоні харчування. Страви з грибів сприяють кращому засвоєнню кальцію, оздоровлюючи тим самим зуби і кістки, а також посилюють захисний потенціал імунної системи людини. Дієтолог Антоніна Стародубова розповіла про те, як слід вживати гриби, щоб не нашкодити здоров’ю.
Експерт зазначила, що надмірне вживання грибів здатне вивести з ладу навіть здоровий організм. Перш за все, через занадто сильну пристрасть до грибних страв страждають органи шлунково-кишкового тракту.
«Вживати в їжу гриби слід не частіше двох разів на тиждень порціями трохи більше 100-120 грамів», – підкреслила дієтолог Антоніна Стародубова.
Також лікар розповіла про те, що харчова цінність грибів залежить від їх віку. У їжу потрібно вживати тільки молоді гриби – вони повні вітамінів і не встигли зібрати в собі високу концентрацію потенційних токсинів, як це може статися зі старими грибами. Не варто забувати: гриби здатні накопичувати шкідливі речовини, які вони витягують з грунту.
У свою чергу лікар-дієтолог Сергій Обложко розповів, що гриби – це ідеальне доповнення до раціону тих, хто намагається схуднути: вони низькокалорійні, а клітковина, що міститься в них, покращує травлення.
Однак фахівець пояснив: грибів краще не їсти вагітним і годуючим жінкам, дітям молодшого віку і літнім людям – для них це важка їжа, здатна викликати нетравлення.