Вченим в лабораторних умовах вдалося довести, що морква – продукт, який містить ген, здатний запобігти розвитку раку молочної залози.
Дослідження проводили на нантській моркві, для якої характерний яскраво-оранжевий колір. В результаті в ній знайшли високу концентрацію вітаміну А і бета-каротину, а гени, які мали зв’язок з пігментом, крім поліпшення гостроти зору здатні підвищувати імунітет, покращувати стан шкірних покривів. А в 2016 році вченим вдалося виявити, що морква здатна запобігти розвитку онкологічних захворювань.
Якщо експерименти продовжаться вдало, то незабаром морква увійде в список лікарських препаратів.
Для експериментів було відібрано 1500 жінок, яких розділили на дві групи: тих, хто був повністю здоровий і тих, хто вже мав захворювання. У групі жінок, які регулярно вживали в їжу моркву випадки розвитку раку молочної залози значно знизилися і виникали тільки в 40-60% випадків.
Також варто звернути увагу, що овоч здатний впливати тільки на вид раку – естроген-негативний, а на інші не робить ніякого впливу. Незважаючи на настільки приголомшливе відкриття вчені все ще проти регулярного вживання харчових добавок з бета-каротином, так як його надлишок може негативно відбитися на здоров’ї.