Лікарі назвали 8 вітамінів, які є просто необхідними для кожної жінки

Краса бере свій початок усередині нас. Наш зовнішній вигляд є всього лише відображенням того, що відбувається з нашим здоров’ям, яке, в свою чергу, багато в чому залежить від мінералів, вітамінів і мікроелементів. Вони потрібні кожному нашому органу і кожній системі.

Надлишок або нестача будь-якого з елементів в організмі може привести до дуже серйозних наслідків. Серед головних ознак наявності в організмі такої проблеми є: проблеми зі шкірою, погане волосся і труднощі з травленням, дисбактеріоз, гальмування розвитку у дитини, серцево-судинні захворювання, зайва вага, проблеми з кістками, зниження імунітету, анемія, поява діабету, проблеми в області статевих відносин.

Зв’язок між здоров’ям і надлишком або нестачею вітамінів і мікроелементів в організмі жінки

Дуже часто як сам пацієнт, так і його лікуючий лікар не проводить зв’язок між проблемами зі здоров’ям і відсутністю або нестачею того чи іншого мікроелементу. А насправді проблему можна відносно легко вирішити, просто змінивши своє харчування і почавши приймати відповідні вітамінні комплекси.

Але не біжіть відразу в аптеку, обов’язково здайте аналізи на мікроелементи і вітаміни, результати яких покажіть лікарю.

Деякі люди впевнені, що поділ вітамінів на жіночі і чоловічі є не більше, ніж рекламним ходом. Але в дійсності це не так. Вітаміни та препарати для жінок насправді відрізняються від чоловічих. Потреби жіночого організму трохи інші, що обумовлено нашими розходженнями з точки зору фізіології. Наприклад, жінка більше за чоловіка потребує заліза, а чоловікам більше потрібен вітамін С. Таким чином, якщо жінка буде приймати чоловічі вітаміни, вона може недоотримувати потрібні їй елементи і отримувати в надлишку інші речовини. І навпаки.

Отже, давайте розбиратися, які саме вітаміни потрібні жінкам, а також в яких продуктах харчування їх можна відшукати.

8 найбільш “найжіночніших” вітамінів

Вітамін В6

За допомогою цього вітаміну в нашому організмі регулюється кількість гормонів. Також він допомагає налагодити роботу мозку, нормалізувати обмін речовин і підвищити імунітет.

Шукайте цей вітамін в авокадо, бананах, в злакових культурах, в м’ясі та хлібі. Якщо у вашому раціоні постійно будуть дані продукти, то ви не будете знати, що таке брак вітаміну В6.

Вітамін А

Цей вітамін бере активну участь у життєдіяльності наших м’яких тканин і кісток, а його кількість в нашому тілі має істотний вплив на стан зубів і шкіри.

Вітамін А дуже важливий для жіночого організму, він підвищує імунітет і зміцнює зір. Шукайте його в молоці, динях, кавунах, моркві, яєчному жовтку.

Вітамін В9 ( фолієва кислота )

Завдяки вітаміну В9 можна скоротити свої шанси на розвиток раку молочної залози і яєчників. Цей вітамін обов’язково повинен бути в раціоні вагітної жінки, тому що з його допомогою дитина народжується здоровою, без різних дефектів.

Шукайте фолієву кислоту в овочах зеленого кольору, в петрушці, селері. Також вона міститься в бананах, томатах, яєчному жовтку, картоплі, буряку, бобових, горіхах, дріжджах.

Додамо, що фолієва кислота, крім іншого, захищає від сліпоти, яка приходить з віком. Сліпота трапляється після дистрофії сітківки ока, а вітамін В9 в достатній кількості вміє не допустити розвиток дистрофії. Якщо вживати комплекс В12, В6 і В9, то ви зможете знизити ризик розвитку дистрофії на цілих 40 відсотків.

Вітамін В7 (біотин)

Цей вітамін є одним з основних елементів, який бере участь в нашому метаболізмі. За допомогою В7 зменшуються болі в м’язах, регулюється цукор в крові. Також цей вітамін переносить вуглекислий газ.

За допомогою біотину регулюється діяльність нервової системи, він бере участь виробленні жирних кислот, а також впливає на те, в якому стані знаходяться наші волосся, нігті і шкіра.

Шукайте біотин в апельсині, в яєчному жовтку, бананах, яловичій печінці, морській рибі, петрушці, молоці, яблуці, рисі, горосі.

Вітамін Е

Цей антиоксидантний вітамін займає лідируючу позицію в питанні жіночої краси і здоров’я. Завдяки йому відбувається уповільнення старіння, добре ростуть нігті і волосся, а також відновлюється шкіра і тканини.

Шукайте вітамін Е в гречці, квасолі, рослинних маслах, горосі, горіхах.

Вітамін С

Даний вітамін дуже потрібний жінкам (але не в таких кількостях, як чоловікам). Він допомагає нам не просто зміцнювати імунітет, але також з його допомогою поліпшується робота кишечника, краще росте волосся, а також радує стан зубів і шкіри.

Якщо ви зіткнулися з проблемою випадіння волосся, а ваша шкіра стала дуже роздратованою, то вам слід звернути свій погляд на продукти, багаті цим вітаміном: це чорна смородина, ківі, цитрусові і броколі.

Вітамін Д

Вітамін Д особливо потрібен тим жінкам, які дуже погано себе почувають в передменструальний період, тому що він вміє полегшувати симптоми ПМС . Крім іншого, вітамін Д захищає кістки від розвитку остеопорозу, захищає товсту кишку від раку, а також захищає від ревматизму.

Шукайте вітамін Д в молоці, рибі і яйцях. Особливо слід додавати цей вітамін в свій раціон в зимовий період. Влітку ми отримуємо свою дозу вітаміну Д завдяки сонцю.

Вітамін В12

Без достатньої кількості цього вітаміну в організмі не відбувається якісне формування нуклеїнових кислот, формування захисної оболонки нервів, поглинання амінокислот і оновлення крові.

За допомогою В12 відбувається зменшення рівня холестерину, а також підтримується робота системи по згортанню крові.

Шукайте В12 в морській рибі, в субпродуктах, в м’ясі птиці, морепродуктах і яйцях.

Доповнимо наш список важливими для жінки мінералами

Залізо

Жіноча потреба в цьому мінералі досить висока, тому що щомісяця вони втрачають кров під час менструації, а залізо – це один з основних елементів кровотворення. Залізо життєво необхідне жінкам для того, щоб були здоровими волосся, нігті і шкіра, а також для дихання клітин. Без цього елемента не обходиться наша нервова система, залізо відповідає за виробництво ДНК, бере участь в обміні речовин і підтримує імунну систему.

Шукайте залізо в морській капусті, гречці, бобових, сухофруктах, яловичій печінці, горіхах, кунжуті, гарбузовому насінні, м’ясі і субпродуктах, рибі і морепродуктах.

Відзначимо, що залізо буває гемове (знаходиться в їжі тваринного походження) і негемове (в рослинній продукції). Гемове засвоюється краще (до 35%), негемове – до 20%. Якщо ви вегетаріанець, то вам важливо стежити за тим, щоб у вашому раціоні була присутня достатня кількість вітаміну С, за допомогою якого залізо засвоюється набагато краще.

Мідь

Цей елемент допомагає жінці зберегти шкіру пружною, а також допомагає засвоєнню заліза. Мідь в компанії з іншими вітамінами і амінокислотами бере участь у виробленні колагену, мієліну і меланіну, які разом формують оболонку нервів, насичують клітини киснем, а також беруть участь у створенні гемоглобіну та еритроцитів. Все вищесказане в свою чергу покращує роботу серцево-судинної системи і щитовидки.

У компанії з вітаміном С і цинком мідь допомагає формуватися тканинам хрящів. Крім іншого, мідь стежить за правильним засвоєнням вуглеводів і білків, робить більш активним інсулін, тримає під контролем холестерин, зміцнює імунітет.

Дефіцит цього мікроелемента протягом тривалого часу призводить до розвитку серйозних проблем з кістками і суглобами (артроз, артрит, остеопороз), до діабету, анемії і депресії. Мідний дефіцит є причиною ранньої сивини і осередкового позбавлення волосся.

Шукайте мідь в свинячий, яловичій і курячій печінці, в арахісі, фундуку, креветках, горосі, макаронних виробах з твердих сортах пшениці, сочевиці, гречці, рисі, фісташках, вівсянці, квасолі, восьминогах і у волоських горіхах.

Кальцій і фтор

Ці два елементи, як відомо, є головними в якісному функціонуванні кісток і зубів. У тілі людини міститься приблизно 1 кг кальцію. Незважаючи на те, що 99 відсотків кальцію зосереджено в зубах і кістках, він бере участь не тільки в формуванні скелетної маси, оскільки бере участь і в інших дуже важливих процесах.

Шукайте кальцій в молочних продуктах, зелених листових овочах, горіхах, насінні, пшениці, травах, патоці, сої та соєвих продуктах.

Що стосується фтору, то він зміцнює зубну емаль, гальмує розвиток остеопорозу, допомагає кровотворним процесам, зміцнює імунну систему, прискорює зрощення кісткової тканини, виводить радіонукліди, запобігає розвитку пародонтозу і карієсу.

Шукайте фтор в морепродуктах, желатині, прісноводній рибі, сочевиці, курці, яловичині, мандаринах, яблуках, грейпфрутах, манго, молоці.

Цинк

За допомогою цинку в жіночому організмі підтримується хороший імунітет, добре працюють гормони, регулюється обмін речовин. Цинк також дуже важливий для якісної роботи волосяних фолікулів. Брак цинку позначається на стані волосся, нігтів, зору, психіки, а також на функціонуванні більш складних систем.

Шукайте цинк в кальмарах, гречці, квасолі, рисі, горосі, м’ясі, яйцях, сирі, в імбирі, томатах, картоплі, буряку, часнику, в апельсинах, інжирі, яблуках, вишні і смородині, в горіхах, а також в гарбузовому і соняшниковому насінні.

Сірка

Про сірку відзначимо одну важливу особливість: оскільки наш організм взагалі не виробляє цей елемент, він в обов’язковому порядку повинен надходити ззовні. Вкрай важливий елемент, необхідний для генового синтезу (колаген – головний будівельний матеріал шкіри).

Сірка в нашому тілі – це одна з головних складових частин клітин, гормонів (наприклад, інсуліну) і ферментів. Основне завдання сірки – це участь в синтезі антиоксидантів, вітамінів групи В, а також амінокислот.

Шукайте сірку в яйцях, в сирі, молюсках, рибі, молочних продуктах, яловичині. Менше сірки майже у всіх рослинних продуктах. У великій кількості сірку також можна відшукати в капусті, цибулі, часнику, горосі, зародках пшениці, квасолі.

Магній

Цей елемент нам потрібен для якісного метаболізму і хорошого вуглеводного обміну. Магній відіграє найважливішу роль в синтезі волокон сполучної тканини, а також може захистити від короткозорості. Про нестачу магнію також розкажуть ненормально гнучкі суглоби. Крім іншого, магній допомагає боротися зі стресом і симптомами ПМС.

Шукайте магній в пшеничних висівках, гарбузовому насінні, кунжутному насінні, мигдалі, кедрових горіхах, арахісі, волоських горіхах, квасолі, шпинаті, фініках, насінні соняшнику.

З яким же проблемами можна зіткнутися при нестачі вітамінів і мінералів? Кожен день ми відчуваємо потребу в мікроскопічних дозах вітамінів, проте їх брак в дуже швидкі терміни впливає на наше самопочуття і зовнішність. Для визначення того, чого не вистачає саме вашому організму, потрібно здати кров, це буде найбільш достовірна інформація.

Однак, за певними непрямими показниками можна виявити їх дефіцит. Розповідаємо вам про симптоми дефіциту головних жіночих мінералів і вітамінів:

  • Роздратована, суха шкіра, постійні лущення – нестача заліза, сірки, вітамінів В3, В6, В12, А, Е.
  • Регулярне випадіння волосся – нестача сірки, заліза, цинку, магнію і В3.
  • Ламкість і сухість волосся і нігтів – нестача вітаміну Е, магнію, кальцію, заліза і сірки.
  • Жалюгідний стан зубів, тонка емаль – нестача кальцію, фтору і магнію.
  • Нездорова блідість – нестача заліза, міді і вітамінів Е і групи В.
  • Важкий ПМС, порушення циклу – нестача вітаміну А, Е, Д і В9, а також заліза.
  • Сильні менструації – нестача вітамінів Д і С.
  • Труднощі із зачаттям – нестача В9.
  • Часті алергії – нестача сірки.
  • Судинні зірочки, варикоз – нестача міді.

Зараз трохи зупинимося на різних жіночих вікових категоріях і з’ясуємо кілька моментів, тому що з віком необхідність у вітамінах і мінералах стає іншою, і це обов’язково потрібно брати до уваги.

До 30 років

В даному віці жінці необхідно сконцентрувати свою увагу на тих вітамінах, які можуть підтримати репродуктивну функцію. Йдеться про фолієву кислоту і про вітамін Е. Потрібен і комплекс мікроелементів, який допоможе шкірі протягом довгого часу залишатися свіжою і молодою – це компанія заліза і цинку з вітаміном С. Молодість – це дуже активна пора, багато жінок в цей період і сім’ї створюють, і кар’єру будують. Щоб впоратися з потужними емоційними і психічними навантаженнями, потрібно приймати вітаміни групи В і Д.

Вагітність

Найголовніший мікроелемент для вагітної жінки – це фолієва кислота, яка захищає плід від розвитку патологій, а також допомагає його розвитку. Крім іншого важливо приймати і залізо, тому що потреба в ньому істотно збільшується під час виношування дитини.

Годування грудьми

Під час лактації жіночому організму дуже потрібні вітаміни групи В, А, Е, Д, С, а також кальцій, залізо і фосфор. Від необхідної кількості цих мікроелементів залежить здоров’я і самопочуття як мами, так і дитини.

Після 35 років

В даному віці жінка вже починає турбуватися про ознаки старіння, які починають з’являтися. Вони ще не сильно помітні, але жіночий організм вже потребує певної терапії. Жінка має особливу потребу в вітамінах для здоров’я шкіри, які допомагають вироблятися колагену (вітаміни А і Е). Ці вітаміни також допомагають шкірі залишатися пружною і вбивають вільних радикалів.

Не менш важливим вітаміном є вітамін С, який зміцнює імунітет і не дає клітинам швидко старіти.

Менопауза

У цей період з жіночим організмом відбувається дуже багато змін. Щоб впоратися з ними, тіло потребує допомоги: вітаміни групи В допоможуть зберегти гарний настрій і не розгубити когнітивні функції, вітамін Д, кальцій і фосфор захистять від остеопорозу, вітамін А гальмує старіння шкіри і зменшує ризик розвитку пухлин, вітамін Е дарує додаткове життя статевим залозам і пом’якшує кліматичні симптоми, магній заспокоює, залізо насичує клітини киснем і рятує від анемії.

Обов’язково переконайтеся в тому, що у вас все в порядку, тому що ці вітаміни і мінерали грають найважливішу роль в вашому здоров’ї.

Джерело

Поділись


Новини партнерів