Як розпізнати атеросклероз: нетипові симптоми

Часто початок холестеринових відкладень на судинах дебютує в 20 років, а до 35-40 років вже дає про себе знати. Серед всіх серцево-судинних захворювань на смертність від інсультів та інфарктів через атеросклероз припадає близько 80%.

Нетипові симптоми атеросклерозу:

Холодні руки

Постійно холодні руки (навіть в теплу погоду); тяжкість, коли руки опущені вниз; безпричинні судоми, а також відчуття свербіння на шкірі є ознаками порушення кровообігу, в тому числі спровокованого ліпідними бляшками.

Рання сивина

Поява першої сивини раніше 40 років – також є приводом звернутися до кардіолога. При погіршенні кровообігу порушується синтез білка меланіну, який і відповідає за забарвлення волосся і шкіри. Його нестача призводить до ранньої сивини і освітлення шкіри.

Підвищена пітливість

Атеросклероз може спровокувати гормональні та ендокринні порушення, які часто дають про себе знати надмірною активністю потових залоз без видимих ​​причин (в спокійному стані, при комфортній температурі) і неприємним запахом.

Безсоння

При закупорці судин голови і шиї, що живлять центральну нервову систему, часто турбує безсоння або раптові пробудження вночі. Насторожити повинні і втома вранці (при достатній кількості сну (7-8 годин), перепади настрою, дратівливість.

Охриплість голосу

Наслідком атеросклерозу може стати розширення дуги аорти. Через що з’являється  незначна хрипота. Також наявність холестеринових відкладень в цій області видадуть і запаморочення при різкій зміні положення тіла або голови.

Біль в попереку

Через атеросклероз судин, що забезпечують кровопостачання внутрішніх органів, зменшується прохідність ниркових артерій: з’являється ниючий біль в області попереку, потім – різкі короткочасні болі, а згодом розвивається ниркова недостатність.

Забудькуватість

Порушення пам’яті найчастіше викликані погіршенням кровообігу головного мозку. При звуженні аорти виникає зменшення припливу крові до усіх відділів мозку, через що крім забудькуватості можуть бути також погіршення слуху, швидка стомлюваність і короткочасні порушення координації рухів.

“Рятувальний круг” на талії

Зайві сантиметри на талії, які не виходить прибрати дієтами і фізичними навантаженнями, означають порушення в гормональній системі, зокрема, інсулінорезистентність. При цьому порушується обмін речовин, зокрема, холестериновий. В результаті холестерин починає відкладатися на стінках судин і призводить до їх закупорки.

Тяжкість в ногах

Звуження судин через бляшки часто відбувається в ногах, перешкоджаючи нормальному притоку крові до них. В результаті тканини недоотримують поживних речовин і кисню, виникає відчуття тяжкості, втома і набряки.

Діарея або запори

В результаті закупорки холестериновими відкладенням в черевній аорті виникає порушення кровообігу в кишечнику. Наслідок – порушення роботи його мускулатури і наступні розлади або запори.

«Організм може самостійно виробляти надлишок холестерину низької щільності, який є причиною розвитку атеросклерозу, – говорить кардіолог Вікторія Форосенко. – При схильності до захворювання, про що говорять випадки атеросклерозу в роду, необхідно щорічно робити ліпідограму (аналіз крові) і УЗД судин шиї (саме там в першу чергу стають видимими холестеринові відкладення).

При виявленні проблем лікар призначить препарати для зниження рівня холестерину, поліпшення еластичності стінок судин і плинності крові». При підвищеному рівні холестерину потрібно постійно дотримуватися гіпохолестеринової дієти: відмовитися від вершків, сметани і сирів, свинини і баранини, смаженої риби і рибної ікри, здоби, печива, шоколаду та цукерок.

Джерело

Поділись


Новини партнерів