Коли мова заходить про «поганий» холестерин, то завжди говорять про необхідність підтримувати його на низькому рівні, при якому менший ризик серцевих захворювань. Однак нове дослідження вчених з США показує, що занадто низький рівень може загрожувати підвищеним ризиком геморагічного інсульту (розривами судин).
Тобто, як і в багатьох інших аспектах, помірність і баланс є ключовими факторами при визначенні оптимального рівня холестерину ЛПНЩ, зазначив старший автор дослідження доктор Сян Гао, доцент кафедри наук в області харчування штату Пенсільванія.
Автори кажуть, що їх результати допоможуть у подальшій розробці рекомендацій щодо здорового рівня холестерину. Наприклад, людям з високим ризиком геморагічного інсульту при такому факторі ризику, як сімейний анамнез, краще прагнути до того рівня холестерину, який не зовсім відповідає рекомендованим в цілому.
За словами вчених, результати потрібно підтвердити подальшими дослідженнями. В даний час невідомо, чому існує такий зв’язок, хоча сам холестерин відіграє ключову роль у формуванні клітинних мембран. Можливо, дуже низькі рівні ЛПНЩ призводять до ламкості еритроцитів.
Правда, автори дослідження визнали, що їх результати, можливо, складно застосувати до людей з інших регіонів світу і при інших умовах життя. Більш того, в дослідженні не враховувалися харчові звички людей, які вчені мають намір вивчити в майбутніх дослідженнях і дізнатися чи може певний раціон харчування зменшувати або посилювати ризики.
Нагадаємо, високі рівні ліпопротеїнів низької щільності, або «поганого» холестерину, можуть привести до утворення бляшок в артеріях і збільшити ризик серцевих захворювань і ішемічного інсульту, при якому згусток блокує кровотік на певній ділянці мозку.
Норма для здорових людей – близько 100-70 мг / дл. Нинішнє дослідження показало, якщо холестерин нижче 70-50 мг / дл, то це не менш небезпечно і загрожує виникненням іншого виду інсульту – геморагічного.