Медики: низький рівень «поганого» холестерину може нашкодити вашому здоров’ю

Коли мова заходить про «поганий» холестерин, то завжди говорять про необхідність підтримувати його на низькому рівні, при якому менший ризик серцевих захворювань. Однак нове дослідження вчених з США показує, що занадто низький рівень може загрожувати підвищеним ризиком геморагічного інсульту (розривами судин).

Тобто, як і в багатьох інших аспектах, помірність і баланс є ключовими факторами при визначенні оптимального рівня холестерину ЛПНЩ, зазначив старший автор дослідження доктор Сян Гао, доцент кафедри наук в області харчування штату Пенсільванія.

Автори кажуть, що їх результати допоможуть у подальшій розробці рекомендацій щодо здорового рівня холестерину. Наприклад, людям з високим ризиком геморагічного інсульту при такому факторі ризику, як сімейний анамнез, краще прагнути до того рівня холестерину, який не зовсім відповідає рекомендованим в цілому.

За словами вчених, результати потрібно підтвердити подальшими дослідженнями. В даний час невідомо, чому існує такий зв’язок, хоча сам холестерин відіграє ключову роль у формуванні клітинних мембран. Можливо, дуже низькі рівні ЛПНЩ призводять до ламкості еритроцитів.

Правда, автори дослідження визнали, що їх результати, можливо, складно застосувати до людей з інших регіонів світу і при інших умовах життя. Більш того, в дослідженні не враховувалися харчові звички людей, які вчені мають намір вивчити в майбутніх дослідженнях і дізнатися чи може певний раціон харчування зменшувати або посилювати ризики.

Нагадаємо, високі рівні ліпопротеїнів низької щільності, або «поганого» холестерину, можуть привести до утворення бляшок в артеріях і збільшити ризик серцевих захворювань і ішемічного інсульту, при якому згусток блокує кровотік на певній ділянці мозку.

Норма для здорових людей – близько 100-70 мг / дл. Нинішнє дослідження показало, якщо холестерин нижче 70-50 мг / дл, то це не менш небезпечно і загрожує виникненням іншого виду інсульту – геморагічного.

Джерело

Поділись


Новини партнерів