
Експерти вважають, що крім скорочення солі в їжі і збільшення в раціоні фруктів і овочів, існує три напої, які також будуть тримати під контролем показники артеріального тиску у гіпертоніків. Це зелений чай, напій чайного гриба і сік буряка.
Так, вже доведено, що вже після 12 тижнів вживання зеленого чаю тиск знижувався на 2,6 мм рт. ст. у довгостроковій перспективі. За зеленим чаєм по ефективності стоїть чорний чай.
Напій чайного гриба відноситься до ферментованої їжі, тобто багатої пробіотиками. Корисні бактерії відіграють важливу роль у підтримці здоров’я кишечника і помірно впливають на зниження артеріального тиску.
Сильніші ефекти відзначені при вживанні декількох видів пробіотичних бактерій.
Інші види таких продуктів після бродіння включають натуральний йогурт, кімчі, місо і темпі.
Закриває список буряковий сік. Склянка напою (150 мл) в день також регулює гіпертонію. У людей, які п’ють цей сік регулярно, рівень тиску з часом повертається до норми.
Ефект викликаний високим складом нітратів, якими багатий буряк, зелені листові овочі, в тому числі і капуста.
За словами вчених, щоденна доза нітрату настільки ж ефективна, як медичні препарати.
Головний принцип вживання овочів – в сирому вигляді, соках, або приготованих на пару.