Чому тиск іноді неможливо знизити навіть за допомогою таблеток: відповідь фахівців

Іноді буває таке, що пацієнт може приймати одночасно кілька препаратів від тиску, а він все одно залишається на високому рівні. Що робити в цій ситуації? Звичайно – це дуже неприємне явище. Стійка артеріальна гіпертензія часом може нести за собою вельми серйозне ускладнення у вигляді інфаркту міокарда та інсульту.

Отже, чому тиск іноді неможливо знизити навіть за допомогою таблеток:

1. Несправний тонометр

Може це прозвучить для вас несподівано, але якщо відзначається стійке підвищення артеріального тиску, а ви не відчуваєте критичних змін з боку здоров’я, в першу чергу перевірте свій тонометр.

У мене була пацієнтка, яка завжди викликала додому з приводом “дуже високий тиск”. Вона викликала швидку допомогу, дільничного лікаря, і дуже ображалася, коли при вимірюванні виявлялося, що тиск у неї в межах норми. Вона чомусь вважала, що лікарям дуже шкода витрачати на неї ліки, а лікар не вміє заміряти тиск. І як вона була здивована, коли при проханні звірити показники на домашньому тонометрі і лікарському апараті виявилося, що прилад був у неї несправний і постійно показував 170/100 мм рт ст.

І це – не поодинокий випадок. Особливо часто цим грішать недорогі прилади, які вимірюють тиск на зап’ясті. Ці тонометри взагалі дуже чутливі, і дуже часто дають серйозну погрішність. Тому, якщо у вас раптом тиск став занадто високим (за показниками домашнього тонометра), не знижується після прийому таблеток від тиску, то варто в обов’язковому порядку в першу чергу відправитися до лікаря на прийом (бажано зі своїм апаратом) і звірити дані.

2. Надмірне вживання солі

І ця причина є головною в розвитку стійкої артеріальної гіпертензії, нечутливої до прийому лікарських препаратів.

Причому ви навіть можете не підозрювати, звідки в організм може потрапляти цей компонент – для цього не потрібно постійно їсти пересолену їжу. Сіль у величезній кількості міститься в ковбасах, сосисках, м’ясних копченостях, визначених видах сирів. Навіть в хлібі і кондитерських виробах цього компонента сьогодні міститься більше, ніж треба.

І якщо ви п’єте від тиску ті препарати, які спрямовані на розширення судин, то в разі підвищення тиску на тлі зловживання сіллю вони будуть марними, так як сама сіль призводить до звуження судин.

Тому так важливо гіпертонікам обмежити добову кількість солі до 3-5 г в день.

3. Прийом інших ліків

Можливо ви паралельно приймаєте інші препарати, які побічно можуть підвищувати тиск, скасовуючи при цьому лікувальний ефект таблеток від тиску. Наприклад, навіть нешкідливі протизапальні засоби можуть володіти таким ефектом. До групи таких ліків відносяться також гормони (стероїдні), жіночі статеві гормони (як оральні контрацептиви, так і гормонозамінна терапія). тому під час призначення вам препаратів ви повинні повідомити свого лікаря, які препарати ви приймаєте на постійній основі.

4. Неправильно підібрані ліки

А може бути й таке, що від тиску ви приймаєте не ті препарати. Існує 6 груп ліків від тиску, які відрізняються за механізмом своєї дії. Так, вони всі покликані допомогти знизити тиск, але працюють за різними шляхами.

І, можливо, вам потрібно просто змінити групу таблеток від тиску. А для цього потрібно звернутися до лікаря та докладно розповісти про свої проблеми.

Не ігноруйте підвищений тиск. Терапія повинна бути підібрана таким чином, щоб виключити стрибки тиску під час прийому таблеток. Адже для здоров’я небезпечним є не стільки високий тиск, скільки його перепади. Саме під час них відбувається розвиток ускладнень.

Джерело

Поділись


Новини партнерів