Тремор: 14 причин того, що у вас тремтять руки

Причин тремору у людини може бути дуже багато. Деякі з них дуже серйозні і можуть бути наслідком невиліковних захворювань, інші легко подолати, доклавши трохи простих зусиль.

Ви п’єте каву або чай, і тут, раптово, з незрозумілої причини проливаєте весь вміст чашки собі на сукню. Вам це знайомо? Якщо ні, ви щаслива та здорова людина. Але на жаль, схожі ситуації дуже поширені, а їх причиною є тремор рук. Давайте дізнаємося про 14 причин тремтіння рук.

Тремор – це нервовий розлад, який проявляється при будь-яких рухах рук і зникає при їх бездіяльності. Немає чіткого пояснення його причин, але іноді він пов’язаний з генними змінами. При слабких симптомах, як правило, спеціальне лікування не вимагається. Але якщо прояв тремору заважає виконанню повсякденних завдань або вашій роботі, може знадобитися медикаментозне втручання, спеціальна терапія, або навіть операція.

1. Хвороба Паркінсона

При хворобі Паркінсона руки тремтять через пошкодження мозкових клітин, які відповідають за передачу сигналів до м’язів.

Порушується моторика рухів. Тремор зазвичай починається на одній руці, але з часом може поширитися і на іншу. Виникає також порушення рухів, рівноваги тіла, починають німіти руки або ноги.

Для того, щоб людина могла контролювати свої м’язи, допомогти може медикаментозне лікування, а іноді операція.

2. Розсіяний склероз

Це хронічне аутоімунне захворювання, при якому вражається мієлінова оболонка нервових волокон головного і спинного мозку.

При розсіяному склерозі виникає тремтіння рук або інших частин тіла.

Медикаментозне лікування є найбільш поширеним методом допомоги. А кваліфікований фізіотерапевт або профпатолог зможе навчити вас ефективно контролювати свої симптоми.

3. Підвищена активність щитовидної залози (гіпертиреоз)

Коли в останній раз ви перевіряли рівень гормонів своєї щитовидної залози? І чи перевіряли ви його взагалі?

Тремтячі руки можуть бути ознакою гіпертиреозу. Це означає, що ваша щитовидна залоза працює занадто активно і, в свою чергу, провокує високу частоту серцевих скорочень.

Поряд зі згаданим може з’явитися безсоння, чутливість до світла, безпричинна втрата ваги, відчутне серцебиття. Щоб з’ясувати причину таких симптомів, достатньо зробити загальний аналіз крові.

4. Надлишок кофеїну

Не можете обійтися без ранкової кави? Будь ласка! Але обмежтеся однією-двома чашками в день.

Кофеїн – це стимулятор. Тож не дивно, що при надлишку цей природний хімікат, який допомагає вам прокидатися вранці, також провокує тремор рук.

Кава не є єдиним джерелом кофеїну. Кофеїн можна також знайти в безрецептурних препаратах від головного болю, шоколаді і деяких газованих напоях.

5. Алкогольна абстиненція

Якщо у вас алкогольна залежність, то при невживанні спиртного можуть почати трястися руки. Процес зазвичай виникає через 10 годин після останнього прийому алкоголю і може тривати кілька тижнів.

Існують спеціальні програми детоксикації, які медикаментозно допомагають впоратися з симптомами абстиненції.

6. Брак сну

Як автомобіль не здатний їздити без пального, так і мозок не може нормально функціонувати і відправляти сигнали в усі необхідні місця при нестачі сну. Коли людина мало спить, мозок втомлюється і може відправляти помилкові сигнали. Як наслідок, починається тремор.

На щастя, такий стан можна змінити без серйозного лікування.

7. Низький рівень цукру в крові

Добробут вашої нервової і м’язової систем залежить від цукру, що міститься в крові. Коли вони не отримують достатню кількість «цукрового підживлення», може виникнути тремтіння в руках.

Низький рівень цукру в крові відображається через діабет, прийом деяких ліків, надмірне вживання алкоголю або ж через недоїдання. Знайти справжню причину допоможе кваліфікований лікар.

8. Стрес

У напружених ситуаціях, таких як доповідь перед великою аудиторією, або перегляд фільму жахів, нервова система починає реагувати. Відбувається нервовий сплеск, серце прискорено б’ється, а руки починають тремтіти.

Стан значно поліпшується при убуванні стресових тригерів. Спробуйте різні техніки зняття стресу, серед яких гімнастика дихання.

9. Дія медикаментів

Тремор рук – це поширений побічний ефект прийому багатьох видів ліків. Найчастіше такі медикаменти відпускаються за рецептом. Серед найбільш популярних – ліки від депресії, епілептиформних нападів, мігрені, невропатії та астми. Деякі антигістамінні препарати також можуть викликати такі реакції.

10. Куріння

Часто люди беруть в руки сигарети в надії на те, що куріння подіє як заспокійливе і допоможе впоратися зі стресом. Але ефект може бути як раз протилежним. Нікотин в тютюні – це наркотик, що викликає звикання. При попаданні в кров він викликає підвищення серцебиття. Людина при цьому відчуває занепокоєння і переживає тремор кінцівок.

Відмова від куріння вирішить цю проблему, але терапію слід починати під наглядом фахівця.

11. Нестача вітаміну В12

Вітамін B12 відіграє велику роль в підтримці здорового стану нервової системи людини. Відмова від м’яса, яєць, молочних продуктів або ж прийом певних медикаментів – все це може стати причиною низького вмісту цього вітаміну в організмі.

Зниження норми В12 викликає тремор або відчуття оніміння і поколювання в кінцівках. Щоб заповнити нестачу вітаміну, проконсультуйтеся спершу з лікарем.

12. Феохромоцитома

Таке довге слово позначає рідкісну пухлину, яка розвивається в наднирковій залозі. Зазвичай ця пухлина є доброякісною, але вона часто провокує підвищення кров’яного тиску. Це може стати причиною тремтіння рук, сильного потовиділення, задишки і головного болю. Пухлина також здатна викликати серцеві захворювання і інсульт. Тому найкращим рішенням буде її видалення хірургічним шляхом.

13. Захворювання печінки

Тремор може бути симптомом деяких захворювань печінки, таких як, наприклад, хвороба Вільсона. Це генетичне захворювання, при якому відбувається накопичення міді в організмі, що пошкоджує печінку і мозок. Інші супутні симптоми: втома і жовтяниця, жовтизна очей і шкірного покриву.

Хвороба Вільсона лікується медикаментозним методом і спеціальними дієтами.

14. Порушення мозкової діяльності

Після перенесеного інсульту або черепно-мозкової травми м’язи рук можуть скорочуватися самі по собі. Справитися з цією проблемою допоможе медикаментозне лікування або ерготерапія. При цьому важливо утримуватися від вживання кофеїну, нікотину та інших речовин, здатних погіршити симптоми.

Як бачимо, причин тремору у людини може бути дуже багато. Деякі з них дуже серйозні і можуть бути наслідком невиліковних захворювань, інші легко подолати, доклавши трохи простих зусиль. У будь-якому випадку при виникненні симптомів слід звернутися до фахівця для кваліфікованої і своєчасної діагностики.

Джерело

Поділись


Новини партнерів