Як зробити смажене м’ясо на вогні менш небезпечним для здоров’я

Для більшості українців літній час міцно асоціюється з шашликами. Експерти розповіли, як зменшити небезпеку для нашого здоров’я від м’яса, підсмаженого на вогні.

Перш за все, необхідно сказати, що при смаженні м’яса на відкритому вогні в цьому продукті утворюються компоненти, які пов’язані з ризиком розвитку пухлин. Американський інститут онкологічних досліджень підкреслює, що мова йде про такі компоненти, як ароматичні вуглеводні і гетероциклічні аміни, які утворюються в м’ясі. Хоча не доведено, що ці компоненти безпосередньо викликають рак, зате вони можуть впливати на ДНК таким чином, що ризик раку збільшується.

Для того, щоб уникнути подібної небезпеки, експерти рекомендують дуже добре маринувати м’ясо. Тривалість цього процесу не повинна бути менше 30 хвилин. Обов’язково додавайте на шампур овочі, які дещо пом’якшують негативний вплив смаженого м’яса, на зразок цибулі. Не забувайте про різного роду смачні рослини і спеції, що володіють фенольними компонентами. Ці компоненти перешкоджають формуванню канцерогенних компонентів.

Безпосередньо під час приготування шашлику намагайтеся вдихати якомога менше диму. Почорнілу від гару кірочку м’яса краще відрізати ножем, а не вживати в їжу. Намагайтеся не обсмажувати м’ясо на вогні занадто сильно, оскільки в цьому випадку рівень шкідливих компонентів зростає. Для костра вибирайте тверді, а не м’які сорти дерева. Нарешті, як можна частіше перевертайте м’ясо при його обсмажуванні.

Джерело

Поділись


Новини партнерів