Лікарі розповіли, як не пропустити запалення легенів 

Пневмонія, або запалення легенів – одне з найнебезпечніших виліковних захворювань. Щорічно від нього помирають навіть міцні молоді люди, причому не в глибинці, де до найближчого лікаря двісті кілометрів по бездоріжжю, а в столиці. Вся справа в тому, що початкові симптоми захворювання легко сплутати із звичайним грипом, а також в тому, що часом запалення розвивається стрімко. Тому важливо не пропустити перші ознаки.

Що таке пневмонія

Це гостре інфекційне запалення нижніх дихальних шляхів, яке як правило розвивається після контакту з пневмококком.

Літо – особливо небезпечне

Влітку пневмонію часто не помічають, тому що в спеку запалення легенів ніхто не чекає, а пітливість і слабкість списують на втому від спеки. Тим часом саме в спекотну погоду, коли мокрі спітнілі люди п’ють холодну воду, сидять на протягах і під кондиціонерами, отримати переохолодження найлегше. Перші симптоми – висока температура і кашель, спочатку сухий, потім з мокротою. Потім приєднується біль в грудній клітці і загальний інтоксикаційний синдром: слабкість, пітливість, головний біль.

Нестандартні симптоми

Якщо організм ослаблений, високої температури запалення легенів може і не дати. У цьому випадку хворий буде просто відчувати сильну слабкість, піт, можливо буде нежить або легкий біль під лопатками, ускладнен дихання.

Хто в зоні ризику

Більше за інших схильні до хвороби люди старше 55 років, маленькі діти, трудоголіки з порушеннями біологічних ритмів, ті, хто мало спить і надмірно втомлюється і люди з хронічними захворюваннями.

Що робити

Якщо у вас сильна слабкість і ви підозрюєте, що запалення в дихальних шляхах опускається нижче, а в поліклініці до терапевта черга і талончик взяти не вдається – беріть медичний поліс і вирушайте в приймальне відділення будь-якої клінічної лікарні. Там зроблять рентген легенів і скажуть, чи потрібна госпіталізація. Запалення легенів лікується антибіотиками, які призначить лікар. У важких випадках можуть призначити коктейль з ліків. Головне – почати лікування вчасно.

Джерело

Поділись


Новини партнерів