Ботулізм – харчове отруєння організму продуктами, які містять в собі сильну отруту під назвою ботулотоксин. Якщо потерпілому не надати оперативну допомогу, то наслідки можуть бути дуже сумними.
І хоча уберегтися від ботулізму можна, якщо дотримуватися найпростіших правил обробки і приготування харчових продуктів, однак статистика показує, що у нас випадки захворювання відбуваються в десятки разів частіше, ніж в розвинених країнах Європи.
Тому не зайвим буде більше знати про симптоми ботулізму, які допоможуть швидше виявити отруєння і отримати адекватну допомогу, щоб мінімізувати шкоду для здоров’я. А ще згадаємо популярні харчові продукти, вживання яких найчастіше і призводить до зараження.
Поїдання риби – найчастіша причина зараження ботулізмом. І в’ялена, і копчена, і солона риба може бути небезпечною, якщо її зберігання або приготування відбувалося в неналежних умовах. Причому ні за зовнішнім виглядом, ні за смаком визначити зіпсованість продукту неможливо.
Особливо часто зараження трапляються при поїданні в’яленої риби, тому гарненько подумай, коли купуєш продукт в переході, щоб порадувати апетитною закускою всю сім’ю. Адже шкода від в’яленої риби може бути непоправною.
Не варто легковажно ставитися і до поїдання домашніх консервів – м’яса, грибів або навіть овочів. Якщо продукти були погано вимиті, перевозилися в неналежних умовах або готувалися з порушенням елементарних норм, то і в такому випадку вони можуть стати причиною захворювання.
Принцип «гаряче сирим не буває» згубний. Пам’ятай, що ретельна термічна обробка продуктів мінімізує будь-які ризики, а тому відповідально підходь до готування їжі.
Найчастіше симптоми ботулізму проявляються через 2-24 години після вживання заражених продуктів. Насамперед людина помічає порушення зору – виникає нечіткість, предмети двояться перед очима, складно читати навіть великий текст, починається параліч очних м’язів.
Слідом з’являються сухість у роті, біль при ковтанні слини, загальна слабкість, запаморочення, порушення мови. Можуть виникнути такі ознаки ураження травної системи, як нудота і здуття живота. Потім розвивається порушення дихання, після якого людину вже складно врятувати.
При перших симптомах ботулізму слід звернутися за кваліфікованою допомогою. У більшості випадків лікарі введуть антитоксин – препарат, який містить антитіла, що нейтралізують токсин. І чим раніше людина отримає таку протиотруту, тим менше буде неприємних наслідків для здоров’я. Причому госпіталізацію потерпілого проводять в будь-якому випадку.
Відзначимо, що в Україні щорічно трапляється від 150 до 170 випадків ботулізму. При тому, що у всіх країнах ЄС разом узятих щороку відбувається близько 200 таких випадків. Статистика, яка змушує гарненько подумати, чи варті шкідлива риба і потенційна небезпека для життя задоволення від такої вечері.