Вживання чаю може сприяти несприятливим змінам в жіночому організмі

Шведські вчені констатують: в організмі жінок, що регулярно п’ють чай, спостерігаються епігенетичні зміни, з якими можуть бути пов’язані несприятливі хвороботворні процеси.

Вчені університету Упсали провели дослідження, в фіналі якого зробили висновок про зв’язок між регулярним вживанням чаю і виникненням епігенетичних змін у жінок. Епігенетичні зміни – це зміни, що зачіпають активність генів, що виникають під впливом зовнішніх факторів. Дані фактори можуть «вмикати» і «вимикати» певні гени, і це обов’язково буде впливати на обмінні процеси в організмі, функції клітин і тканин в цілому. При несприятливому розкладі (наприклад, при «увімкненні» дефектних генів) можуть статися серйозні порушення функцій в роботі клітин, тканин і органів.

Шведські вчені вважають, що напої, які щодня вживаються протягом багатьох років, також здатні впливати на виникнення мутаційних змін в генах.

«У жінок, які регулярно п’ють чай, спостерігаються зміни генів, які впливають на механізми виникнення раку і метаболізм статевого гормону естрогену. У чоловіків подібних змін виявлено не було , – повідомив дослідники.

Фахівці пояснюють, що активні речовини, які містяться в чаї, здатні впливати на виробництво естрогену в жіночому організмі: у тих жінок, які п’ють чай, естроген синтезується активніше. А їх надмірно активна робота в свою чергу діє на виникнення ризику деяких видів ракових захворювань. У свою чергу, надлишок естрогену асоційований з виникненням патологічних станів, що супроводжуються стимуляцією росту клітин, так як це основна функція естрогену в організмі. Зокрема, відзначають вчені, підвищена концентрація естрогену стимулює чутливі до нього клітини органів до їх стрімкого зростання, що може призводити до формування доброякісних і злоякісних утворень: фіброаденома матки, кісти в яєчниках, фіброзно-кістозні утворення в молочних залозах, рак молочної залози, ендометріоз, маткові кровотечі.

Ці дані були підтверджені в лабораторних умовах на культивованих ракових клітинах, але як в точності працюють механізми, що зумовлюють зв’язок між питтям чаю та несприятливими змінами в організмі жінок, ще належить встановити.

Джерело

Поділись


Новини партнерів