Фахівці назвали «невинні» звички, які можуть викликати рак 

Онкологи з США виявили кілька поширених звичок, які можуть підвищувати ризик ракових захворювань у людини. Одна з них – вживання дуже гарячої їжі і напоїв. У цьому випадку зростає ймовірність захворіти на рак стравоходу й слизової оболонки порожнини рота. Медики радять не вживати напої та страви, якщо їх температура перевищує 60 градусів.

Потрапило в список факторів ризику і вживання кави: під час прожарювання кавових зерен утворюються канцерогени, здатні накопичуватися в організмі. Дослідники Американської асоціації дослідників раку, проаналізувавши дані 1,2 мільйона чоловік, прийшли до невтішного висновку: вживання двох і більше чашок кави в день підвищує ризик розвитку раку легенів на 41 відсоток навіть у некурящих людей.

Небезпечна звичка щодня їсти червоне м’ясо – і особливо продукти його переробки: як показують дослідження, це збільшує ризик передчасної смерті на 43 відсотки, в тому числі від онкологічних хвороб. Найшкідливішою речовиною в перероблених м’ясних продуктах вважається нітрат натрію – вчені пов’язують з ним в чотири рази вищий ризик виникнення раку шлунково-кишкового тракту.

Шкідливі для організму недосипання і звичка спати до дуже пізнього часу: це веде до недостатнього вироблення гормону мелатоніну, який відповідає за природні добові ритми людини. З нестачею саме цього гормону багато дослідників пов’язують розвиток пухлинних процесів в організмі. Наприклад, на думку онкологів, нестача мелатоніну підвищує ризик виникнення раку грудей.

Раніше вчений-дієтолог з США Моніка Рейнагель з’ясувала, що попри всі корисні властивості горіхів в раціоні людини захоплюватися ними не варто. Надмірне вживання горіхів може бути причиною захворювань печінки, в тому числі онкологічних.

Джерело

Поділись


Новини партнерів