Чому спати з мокрою головою – небезпечно для здоров’я: 10 причин

Кожен з нас стикався з ситуацією, коли нам доводилося мити голову просто перед сном через те, що зранку не буде на це часу, або через справи, які заважали нам протягом дня. Якщо до того ж всі домочадці сплять, а вам не хочеться їх будити звуками фена, ви можете вирішити, що сушку можна пропустити, і в кінці кінців лягали спати з мокрою головою.

Наскільки небезпечно лягати спати з мокрою головою? Можливо, ви не раз чули про те, що можна захворіти, якщо спати з мокрою головою. Не знаючи чіткого пояснення, ви, швидше за все, ігнорували це попередження. І, хоча такий варіант здається вам найбільш оптимальним, існують приховані небезпеки такої звички, про які потрібно знати.

1. Волосся стає ламким

Вологе волосся дуже слабке і податливе для будь-якого впливу. Коли ви крутитесь уві сні, тертя змушує волосся ламатися легше, ніж якби воно було сухим.

Волосся буде ще більш ламким, якщо ви вирішите зав’язати його в хвостик або пучок.

Тому, якщо вже вибирати між сном з вологим волоссям і сушінням феном, краще віддати перевагу другому.

2. Ви можете переохолодитися

Якщо ви спите в кімнаті з кондиціонером або в холодну погоду, сон з мокрим волоссям викличе у вас відчуття холоду. Відчуття дискомфорту змусить вас прокидатися ночами, що негативно відіб’ється на якості сну.

Щоб уникнути переохолодження, добре висушіть волосся перед сном. Можете також зігріти феном шкарпетки, піжаму і простирадло, щоб зробити свій сон ще затишнішим.

3. Проблеми з укладанням

Одним з очевидних недоліків сну з мокрим волоссям є труднощі з укладанням на наступний день. Коли ми сушимо волосся, вони лягають в певну форму. Уві сні ж волосся перекручуються в різні боки і фіксуються в цьому положенні.

Як правило, гірше за все справи йдуть з верхівкою і кінчиками волосся. Єдиний спосіб розгладити волосся після цього – спробувати його укласти, заново намочивши і застосувавши засоби для укладання волосся.

4. Послаблює імунну систему

Хоча відомо, що застудні захворювання викликають віруси, існують дані про те, що дія низької температури і вологості може спровокувати застуду.

За однією з теорій, коли наше тіло охолоджується, кровоносні судини, які переносять лейкоцити, які борються з інфекцією, звужуються. Захист від вірусів застуди та грипу зменшується, і людина швидше занедужає.

5. Збільшення кількості бактерій

Як відомо, поєднання води і тепла створює ідеальне середовище для швидкого росту бактерій. Достатньо уявити собі скільки бактерій буде рости на вашій подушці, поки ви спите з мокрою головою.

При цьому, часта зміна білизни врятує вас від цієї неприємності, так як волога від волосся проникає в подушку.

6. Викликає лупу

Тепло голови і тривалий вплив вологи призведе до розмноження бактерій і грибків, як на голові, так і на подушці. Сон з мокрою головою також позбавляє шкіру голови природних масел, так як вони легко вбираються в тканину подушки разом з надлишками води.

Ріст кількості бактерій і втрата природних масел може стати основною причиною появи лупи, від якої буває дуже складно позбутися.

7. Робить волосся тьмяним

Коли вода всмоктується з волосся в тканину подушки, ви також втрачаєте природний жир. Без нього волосся тьмяніє, і йому не вистачає зволоження.

Зневоднене волосся також частіше ламається, і не виглядає здоровим і сяючим.

8. Приводить до випадіння волосся

Лягаючи з вологим волоссям, ви також можете зіткнутися з випадінням волосся. Це головним чином пов’язано з грибковим захворюванням, яке поширюється на шкірі голови в теплому і вологому середовищі.

Захворювання досить заразне, може викликати свербіж і проявлятися червоними лускатими плямами. Якщо ви запідозрили у себе цей розлад, потрібно звернутися до лікаря і ретельно висушувати голову після кожного миття.

9. Викликає вугровий висип

Якщо на вашій подушці відбувається ріст шкідливих бактерій, ви можете помітити, що у вас частіше з’являються різні висипання.

В цьому випадку краще частіше міняти наволочки і стежити за тим, щоб ваше волосся було сухим перед сном.

10. Головні болі

При зростанні бактерій на шкірі голови організм буде намагатися боротися з будь-якими інфекціями, збільшуючи кровотік до ураженої області.

Це може посилити циркуляцію крові, підвищити тиск, що стане причиною головних болів.

Що потрібно робити?

Мийте голову трохи раніше ввечері, якщо ви хочете висушити волосся природним чином на повітрі.

Спіть на шовковій наволочці – це зменшує тертя і запобігає ламкості волосся.

Використовуйте дифузор для фена або сушіть волосся футболкою – це менше шкодить волоссю, ніж сушка звичайним рушником або тривалий вплив фена.

Використовуйте кондиціонер для волосся, щоб зберегти вологу і зміцнити кінчики.

Не загортайте волосся в рушник на ніч, це збільшує ризик розмноження мікроорганізмів.

Ніколи не спіть з мокрою головою, якщо у вас нарощене волосся, це призведе до сильного сплутування.

Якщо ви все ж змушені лягти спати з мокрою головою, накрийте подушку водонепроникним чохлом і частіше міняйте наволочки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів