5 найчастіших симптомів тромбозу вен нижніх кінцівок

Тромбоз дуже небезпечний через свою непередбачуваність – згусток може збільшуватися роками, перекриваючи кровотік, і тканина буде втрачати живлення. Це призведе до порушення функції, але тим не менш, є шанс уникнути гострого стану. І навпаки – часом невеликі свіжі тромби можуть відірватися і закупорити одну з магістральних судин, і це відразу призводить до гострого порушення кровообігу і циркуляторної недостатності. А такі ситуації критичні.

Тромбоз вен нижніх кінцівок

Щоб зрозуміти, які саме симптоми характерні для тромбозу і чому так відбувається, спробуємо розібратися в патогенезі хвороби.

Тромб утворюється в венах нижніх кінцівок найчастіше, адже там низька швидкість кровотоку (не останній чинник, який цьому сприяє – низька рухова активність людини).

І вже на місці він не викликає глобальних пошкоджень, але порушує венозний відтік.

Кров не може повністю відтікати від тканин, тому з’являється венозний застій.

Це і веде до основних симптомів:

1. Біль

Ця ознака завжди супроводжує порушення циркуляції крові, так як тканини можуть страждати або від нестачі живлення і кисню, або від погіршеного відтоку.

Другий варіант якраз відбувається при тромбозі вен – набряком стискаються больові рецептори.

2. Візуалізація підшкірних вен

Якщо кров не може покинути периферію по великих судинах, вона завжди знайде дорогу по колатеральних.

Саме через це поверхневі вени беруть на себе навантаження і збільшуються в діаметрі, а також стають видимими.

3. Набряк

Застій крові є, в першу чергу, застоєм рідини. Так що варто звертати увагу, коли тканини стають опухлими, збільшеними в обсягах.

Набряк однієї нижньої кінцівки говорить про порушений венозний відтік, обох – серцеву патологію.

4. Зміна кольору шкіри

Для венозного застою характерний синюшний, ціанотичний колір. Він може ставати ще більш насиченим, якщо хвороба прогресує.

5. Ослаблена пульсація судин

Якщо ви спостерігаєте перераховані вище симптоми в кінцівках, порівняйте пульсацію судин на одній і іншій нозі. Так можна запідозрити не тільки тромбоз, а й інші судинні захворювання. При цьому у випадку з венозним тромбозом пульс на артерії прощупується гірше саме через набряк – з самими артеріями все в порядку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів