Лікарі назвали горіхи, які можуть нашкодити здоров’ю

Експерти розповіли, що представляють собою сорти, які краще не вживати в їжу. Горіхи – це відмінний спосіб швидко вгамувати голод на ходу або перекусити між прийомами їжі. Вони вважаються здоровою їжею, на їх основі роблять протеїнові батончики для спортсменів і снеки для тих, хто худне. Причому ця стійка репутація поширилася абсолютно на всі види горіхів, а тим часом не кожен з них дійсно так корисний, як про нього говорять.

Мигдаль дійсно дуже смачний і корисний горіх, який може допомогти в зниженні ваги і контролі за цукром в крові. А ще це незамінне джерело молока для тих, у кого непереносимість лактози. Мигдальним молоком дійсно можна замінити коров’яче в деяких стравах. Причина, по якій варто задуматися про його присутність в раціоні, відноситься до числа моральних. Справа в тому, що 80% мигдалю в світі виробляють в Каліфорнії. Це багатомільярдний бізнес, який не зупиняється ні перед чим. У той же час в цьому штаті існують величезні проблеми з прісною водою. І чим більше мигдалю вирощується, тим менше води залишається на інші потреби. Рано чи пізно це може призвести до екологічної катастрофи.

Горіхи кеш’ю, в яких багато рослинних волокон, білка і правильних жирів, дійсно корисні для організму. Але вирощування і переробка цих горіхів – це процес, який ведеться з порушенням прав людини. Велика частина кешью експортується з Індії та В’єтнаму, де його добувають з великими труднощами за гроші робочі або взагалі підневільні люди. Ця промисловість тримається, в основному, на мешканцях в’єтнамських трудових таборів, яких відправили туди за вживання наркотиків. Вони навіть придумали термін “кров кеш’ю”, який ілюструє нелюдські умови, в яких їм доводиться жити й працювати.

Австралійський горіх, або макадамія, як його ще називають, дійсно смачний. Але на відміну від більшості інших горіхів не такий вже корисний. Одна порція австралійських горіхів містить близько 1000 калорій, і ви можете навіть не помітити, як з’їли всю свою денну норму калорій за 10 хвилин. При цьому ваш організм отримає 102 грами жирів, а це набагато більше, ніж йому потрібно на добу.

Кінський каштан. Каштани взагалі – це досить популярний вид горіхів, їх їдять у вареному і печеному вигляді і додають в різні страви з сиром і овочами. Але є один підступ – різновид каштана під назвою «кінський каштан» виглядає так само, як і їстівний горіх, проте є отруйним. У великих дозах він викликає блювоту і навіть параліч. Тому при найменшому сумніві в походженні каштана краще відмовитися від його вживання.

Кедрові горіхи – один з найзагадковіших видів горіхів на землі. При тому, що вони смачні і корисні, ці горіхи володіють особливістю, яку прийнято називати синдромом кедрового горіха. Протягом 48 годин після того, як ви спробували навіть кілька горішків, у вас може розвинутися порушення смакових відчуттів. Якийсь час вся їжа буде вам здаватися на смак гіркою і неприємною. Це може тривати до двох тижнів, а в окремих випадках і довше. При цьому такий синдром не є алергічною реакцією, не викликається цвіллю або бактеріями, тому передбачити його виникнення практично неможливо.

Арахіс – дуже популярна закуска до алкоголю, приємного фільму або довгої подорожі. Ви дійсно можете отримати з нього вітаміни і поживні речовини. Але пам’ятайте про дозування. Всього лише 30 грам цих горіхів – це десята частина добової норми калорій для дорослої людини. З огляду на те, що арахіс не є самостійною стравою і навіть за прийом їжі не вважається, дуже легко перебрати норму і не помітити. Крім того, в арахісі містяться афлатоксини. Це спори, якими заражаються ці горіхи, а також кукурудза при неправильному зберіганні. Афлатоксини викликають рак печінки, тому якщо вже ризикувати і купувати арахіс, краще переконатися, що він ними не заражений.

Гіркий мигдаль – це вид дикорослого мигдалю, який виглядає схожим на звичний нам солодкий. У цьому-то і криється небезпека. Якщо мигдаль, який ви збираєтеся з’їсти, виділяє сильний мигдальний аромат, швидше за все перед вами отруйний різновид. В такому горісі міститься глікозид амигдалину, який при ферментації в шлунку перетворюється в синильну кислоту – ціанід.

Джерело

Поділись


Новини партнерів