Лікар розповів, як зберегти здоров’я спини 

Головне правило – більше рухатися. У цьому переконаний кандидат медичних наук Віталій Калінін.

– По-перше стежте за поставою, тримайте спину прямою. Через кожні 45-50 хвилин потрібно встати і мінімум п’ять хвилин порухатися, щоб розвантажити хребет, – пояснив Віталій Олександрович. – Також я рекомендую займатися фітнесом, щоб хребет мав достатній м’язовий корсет. Але перестаратися тут не можна, тому краще займатися під керівництвом тренера.

Експерт також рекомендує у вихідні і після роботи більше гуляти.

– При цьому треба розуміти – ризик розвитку остеохондрозу все одно залишається: це наша плата за прямоходіння, – пояснив Калінін. – І тут дуже важливо правильно лікуватися.

Просто знімати біль лікарськими засобами – уколами і таблетками – це шлях в нікуди. Експерт рекомендує робити упор на мануальну терапію і масаж – звичайно, виключно за показаннями лікаря. Хороший ефект дає і фізіолікування.

– Ну, наприклад, метод магнітотерапії застосовується при остеохондрозі всіх відділів хребта, – розповів учений. – Метод дуже дієвий – за рахунок створення електромагнітного поля високої і ультрависокої частоти. Воно збуджує периферичні нерви і стимулює роботу скелетної мускулатури. Як результат – зменшується набряк, і потоком крові продукти розпаду виводяться з клітин нашого організму. При цьому активується процес регенерації змінених тканин, відновлюється їхня функція. Але, зрозуміло, користуватися і цим, і іншими методами лікування потрібно тільки після консультації зі своїм лікуючим лікарем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів