Експерт розповів, до чого призводить залежність від кофеїну

Якщо людина регулярно п’є каву, у неї може розвинутися повноцінна залежність. Якщо ж вона різко відмовиться від кави, проявиться синдром відміни (абстинентний синдром). Його симптоми – головний біль, сонливість, різкі перепади настрою, попереджає психіатр-нарколог Євген Брюн.

Він констатує: “При регулярному вживанні кофеїновмісних напоїв може розвинутися синдром залежності. Майже 60% щодня випивають ранкову чашку міцної кави при вимушеній відмові від неї відчувають головний біль, сонливість, різкі перепади настрою, неспокій, дратівливість, зниження працездатності, непереборне бажання якомога швидше, відклавши всі, навітьтермінові справи, знайти і неодмінно випити обов’язкову ранкову каву. Такі типові симптоми фахівці називають терміном абстинентний синдром і спостерігають подібні симптоми в осіб, які страждають наркотичною або алкогольною залежністю”.

Кава у великих дозах загрожує розвитком психомоторного збудження, дратівливістю, безсонням, появою характерних ознак психічного і фізичного виснаження. Можливі тахікардія, порушення серцевого ритму, підвищення тиску, нудота і блювота. В цілому напої та продукти з кофеїном не варто вживати епілептикам, особам з підвищеною психічною збудливістю, безсонням, гіпертонією, аритмією та іншими серцево-судинними порушеннями, глаукомою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів