Шафран і інші природні методи лікування СДУГ

Шафран може бути безпечним і ефективним засобом для лікування синдрому дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ). Це поширений психоневрологічний розлад впливає на 7 відсотків дітей шкільного віку, викликаючи набір симптомів, починаючи від труднощів з концентрацією уваги і гіперактивності до різких змін настрою.

Практично в 60 відсотках випадків, симптоми зберігаються в зрілому віці, і тоді захворювання пов’язується з проблемами соціалізації, низькими самооцінкою і якістю життя. Воно також впливає на академічну успішність.

Стандартний першорядний підхід до лікування СДУГ – медикаментозний, як правило, за допомогою стимуляторів центральної нервової системи, таких як метилфенидат (риталін). Однак такі препарати можуть викликати побічні ефекти, такі як проблеми зі сном, втрата апетиту і нудота.

У деяких випадках вони можуть бути настільки серйозними, що будь-які переваги препарату зводяться до нуля. Більш того, за оцінками, 30 відсотків дітей не реагують на риталін, а інші відмовляються від ліків через побічні ефекти. Найчастіше, медикаментозне лікування навіть не призводить до значного поліпшення.

У дослідженні, в якому порівнювали вплив препарату і поведінкової терапії на виконання домашніх завдань у дітей з СДУГ, медикаментозне лікування не привело до значного поліпшення завершення або точності виконання домашніх завдань в порівнянні з плацебо.

«До сих пір результати цих схвалених для СДУГ ліків часто незадовільні і є вільне місце, яке потрібно заповнити альтернативними препаратами, зокрема лікарськими засобами рослинного походження» , пишуть дослідники в журналі дитячої та підліткової психофармакології.

Вони відзначили, що фітотерапія досі використовується для медичної допомоги понад 80 відсотками населення, що робить шафран розумним вибором для лікування СДУГ.

Шафран так само добре підходить для лікування СДУГ як риталін

За шість тижнів рандомізованого подвійного сліпого дослідження, 54 дитини у віці від 6 до 17 років були випадковим чином розподілені для прийому 20-30 мг метилфенідату або 20-30 мг капсул шафрану в день.

Обидва види лікування були хороші, і зміни в шкалі оцінки СДУГ для вчителів і батьків були статистично однакові, що свідчить до те, що метилфенідат і шафран мають аналогічний вплив на симптоми СДУГ.

«Короткочасна терапія з використанням капсул шафрану показала аналогічну ефективність» відзначили дослідники, додавши, що частота побічних ефектів також була подібною в обох групах.

Шафран, відомий як найдорожча за вагою пряність в світі, традиційно цінується за його спазмолітичну, антисептичну, антидепресантну, протипухлинну та протисудомну дію, і дослідники відзначили, що його активні сполуки «збільшують інгібування зворотного захоплення дофаміну і норадреналіну і є антагоністами рецепторів N-метил -D-аспарагінової кислоти (NMDA) і агоністи ГАМК-альфа».

Терапевтично, шафран покращує пам’ять, а також володіє антидепресивними, седативними і нейропротекторними ефектами, які можуть бути корисними в лікуванні СДУГ.

«При спільному прийомі, так як шафран є “уявним” антидепресантом, а антидепресанти прийнятні для лікування СДУГ, ми припустили, що його споживання буде корисним для пацієнтів», пишуть дослідники.

Для чого ще корисний шафран?

Шафран (Crocus Sativus) – спеція, яка нагадує помаранчеві нитки, мабуть, найбільш відома унікальним їдким смаком, який вона надає всьому, від ризото до м’ясних і овочевих страв і десертів.

Вона високо цінувалася за свої цілющі властивості з давніх часів, і тепер ми знаємо, що вони обумовлені принаймні чотирма активними інгредієнтами: кроцином, кроцетином, пікрокроціном і шафраналом.

Кроцетин, зокрема, проникає через гематоенцефалічний бар’єр і досягає центральної нервової системи, що визначає його імовірну ефективність при нейродегенеративних захворюваннях. Крім того, як уже згадувалося, шафран володіє властивостями, які схожі з антидепресантами, але з меншою кількістю побічних ефектів.

Шафран також позитивно впливає на когнітивні функції, і дослідження, проведене в 2010 році за участю пацієнтів з хворобою Альцгеймера від легкого до помірного ступеня тяжкості, виявило, що ті, хто приймав 15 мг шафрану два рази в день протягом 16 тижнів продемонстрували «значно кращі результати впливу на когнітивні функції», ніж ті, хто отримував плацебо.

Шафран також корисний в запобіганні високого кров’яного тиску, зняття симптомів передменструального та лікування метаболічного синдромів. Згідно з даними дослідження:

«Шафран – це добавка, яка часто додається в їжу через колір і смак і поширена в традиційній і сучасній медицині для лікування ряду хвороб, в тому числі серцево-судинних захворювань …

Було доведено, що шафран грає важливу роль в підтримці здоров’я при метаболічному синдромі через його дивовижну активність, включаючи властивості проти діабету і ожиріння, а також гіпотензивні та гіполіпідемічні».

Екологічні фактори, відомі впливом на СДУГ

Шафран – це один варіант природного лікування, яке є перспективним для лікування СДУГ, але також є безліч інших. Важливо розуміти, що СДУГ дійсно призводить до змін в головному мозку, і у дітей з цим розладом він меншого розміру, а також зменшується обсяг в п’яти конкретних його областях: ядрі, шкаралупі, прилеглому ядрі, мигдалині і гіпокампі.

Відмінності в обсязі були незначними і, здавалося, зменшувалися в дорослому віці, що свідчить про те, що СДУГ може характеризуватися затримкою розвитку в певних областях мозку. Найбільша різниця в розмірі спостерігалася в мигдалині, яка пов’язана з емоціями і раніше не була пов’язана з СДУГ.

При цьому є багато чинників, включаючи харчування та вплив токсинів з навколишнього середовища. Фактори екології та способу життя швидше за все впливають як на діагностику цього захворювання (а також викликають подібні СДУГ симптоми), так і на його прогресування або зцілення. наприклад:

  • Дітям з більш високими рівнями, що ушкоджує ендокринну систему хімічної речовини бісфенолу-А (BPA) з більшою ймовірністю буде поставлений діагноз СДУГ
  • Діти, котрі піддаються впливу більш високого рівня фосфорорганічних пестицидів, мають в два-три рази більший ризик діагнозу СДУГ
  • Вплив тютюнового диму в утробі пов’язаний з СДУГ
  • Нездорове харчування під час вагітності може збільшити симптоми СДУГ у дітей
  • Вживання підсолоджених цукром напоїв, таких як газована вода, асоціюється з СДУГ
  • Чутливість до клейковини може бути поширена серед дітей з СДУГ, а безглютенова дієта значно покращує поведінку дітей
  • Штучні харчові барвники та інші харчові добавки, такі як консерванти, пов’язані з підвищеною гіперактивністю у дітей

Масло ветиверу і інші природні методи лікування СДУГ

Крім шафрану, що ще може допомогти зменшити симптоми СДУГ? Ромашка, інша лікарська рослина, яка знижує гіперактивність та неуважність у молодих людей з СДУГ. До того ж, неодноразово був показаний аналогічний ефект ефірних масел, зокрема, масла ветиверу (це тип індійської трави).

В одному дослідженні, коли діти вдихали масло по три рази протягом 30 днів, у них поліпшувалися патерни мозкових хвиль і поведінка. А ще вони краще вчилися в школі. Вісімдесят відсотків дітей також продемонстрували поліпшення при використанні ефірного масла кедра.

Покращення в активності головного мозку були виявлені за допомогою електро-електроенцефалографа (ЕЕГ), який вимірює електричні імпульси, що проходять через мозок. Це дозволило дослідникам визначити, чи функціонував дитячий мозок в першу чергу в бета (тобто настороженому) або тета (тобто відсутність уваги) стані.

Покращення в співвідношенні бета-тета були помічені після використання ефірного масла ветиверу, а батьки також відзначили поліпшення симптомів. Інше дослідження, опубліковане в журналі Міжкультурна етнофармакологія, також показало, що ефірне масло ветиверу особливо виділяється потенціалом лікування СДУГ.

Дослідження на тваринах показало зміни в активності мозку, що повідомляє про підвищену пильність, а клінічні дослідження показали скорочення часу реакції і стимуляцію активності симпатичної нервової системи після інгаляції. Два ефективних способи застосування ефірних масел при СДУГ – це вдихання через дифузор або нанесення розбавленого масла на шкіру.

При СДУГ потрібно звернути увагу на фізичні вправи і дієту

Якщо ваша дитина бореться з СДУГ або схожими симптомами, ми рекомендуємо консультації з лікарем, який має досвід в лікуванні СДУГ з використанням натуральних методів. Для цієї мети потрібно звернути увагу на фізичні вправи і дієту.

Вправи покращують когнітивні здібності і роботу мозку, особливо в задачах, що потребують більшого самоконтролю. Самоконтроль це здатність зберігати фокусування, робочу пам’ять і когнітивну гнучкість (або перемикання між завданнями), яка часто порушена у дітей з СДУГ.

Вправи корисні для когнітивних, поведінкових і соціально-емоційних функцій у дітей та дорослих з СДУГ. Що стосується дієти, рекомендуємо звернути увагу на наступні чинники:

  • Занадто багато цукру – продукти з високим вмістом цукру і крохмалистих вуглеводів призводять до надмірної секреції інсуліну, що може привести до падіння рівня цукру в крові, або гіпоглікемії, яка, в свою чергу, змушує ваш мозок виділяти глутамат на рівнях, які можуть викликати збудження, депресію, гнів, тривогу і панічні атаки.
    Крім того, цукор сприяє хронічному запаленню в організмі, і багато досліджень показали зв’язок між дієтами з високим вмістом цукру і погіршенням душевного здоров’я.
  • Чутливість до клейковини – докази, що показують, що чутливість до клейковини може бути джерелом ряду неврологічних і психіатричних захворювань, в тому числі СДУГ, дуже переконливі. Одне дослідження навіть запропонувало додати целіакію до контрольного списку симптомів СДУГ.
  • Нездоровий кишечник – токсичність в кишечнику може розтікатися по всьому тілу і в мозок, де вона може викликати симптоми аутизму, СДУГ, дислексії, діспраксії, депресії, шизофренії та інших психічних розладів.

Зниження запалення в кишечнику є обов’язковим при вирішенні проблем в області психічного здоров’я, тому оптимізація флори кишечника вашої дитини є вкрай важливим кроком. Це включає в себе не тільки відмову від переробленої, рафінованої їжі, але і споживання традиційно ферментованих продуктів, таких як ферментовані овочі.

Якщо ваша дитина не хоче їсти ферментовані продукти на регулярній основі, високоякісні пробіотичні добавки можуть бути дуже корисними при корекції аномальної флори кишечника, яка може сприяти дисфункціям мозку.

  • Дефіцит омега-3 жирів тваринного походження – діти з низьким рівнем омега-3 жирів мають значно більше шансів бути гіперактивними, мати розлади здатності до навчання і демонструвати поведінкові проблеми. Клінічне дослідження, опубліковане в 2007 році, також досліджує ефекти масла криля на дорослих з діагнозом СДУГ. У цьому дослідженні у пацієнтів покращилася здатність до концентрації в середньому більш ніж на 60 відсотків після щоденного прийому 500 міліграм (мг) масла криля протягом шести місяців. Вони також повідомили про поліпшення навичок планування на 50 відсотків і про майже 49-відсоткове підвищення соціальних навичок.
  • Харчові добавки та ГМО інгредієнти – передбачається, що деякі харчові добавки погіршують СДУГ, і багато хто з них заборонені в Європі. Потенційні винуватці, яких варто уникати, включають блакитний харчовий барвник № 1 і № 2; зелений № 3; помаранчевий B; червоний № 3 і № 40; жовтий № 5 і № 6; і консервант бензоат натрію.

Дослідження також показують, що гліфосат, активний компонент в гербіциду Раундап компанії Monsanto, обмежує здатність вашого організму до детоксикації чужорідних хімічних сполук.

В результаті, руйнівний вплив цих хімічних речовин і токсинів навколишнього середовища збільшується і може привести до широкого спектру захворювань, в тому числі розладів головного мозку, які можуть вплинути на поведінку.

Повертаючись до шафрану, необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити його вплив на СДУГ, але поки що результати виглядають багатообіцяючими. Якщо у вашої дитини СДУГ, і у неї не відбувається поліпшень від інших видів лікування і зміни способу життя, поговоріть з лікарем про те, чи може цей рослинний лікарський засіб бути корисним для вашої дитини.

Джерело

Поділись


Новини партнерів