Основні причини появи акне на обличчі

Три найбільш поширені причини появи прищів на обличчі – це гормональний дисбаланс, неправильне харчування і недостатній або невідповідний догляд за проблемною шкірою.

Причиною акне в підлітковому віці, частіше за все, є підвищення вироблення чоловічих гормонів, що відбувається у представників обох статей.

Клінічні дослідження не довели прямого підтвердження того, що жирна шкіра і акне є безпосереднім результатом неправильного харчування (наприклад, вживання великої кількості шоколаду). Проте, очевидно, що здорове харчування і правильний спосіб життя підтримують імунітет і зменшують запалення в організмі. На підтвердження цього можна навести той факт, що 75% населення розвинених країн страждає від акне, в той час, як в країнах, що розвиваються, виникнення акне є нонсенсом.

Основними факторами виникнення акне на обличчі можуть бути є:

  • Порушення ороговілих клітин у волосяному фолікулі і його закупорка.
  • Підвищене вироблення шкірного жиру через статеві гормони андрогени.
  • Надмірне розмноження бактерій Propionibacterium acnes, які, зазвичай, в невеликих кількостях знаходяться на поверхні шкіри.
  • Приховані або неактивні запалення в організмі – наприклад, запалення кореня зуба або мигдалин.
  • Підвищена кислотність організму і її наслідки, а також інші захворювання шлунка, печінки, нирок, грибкові інфекції і т.д.
  • Спадковість – можна очікувати виникнення акне, якщо ним страждали в підлітковому періоді один або обоє батьків.

До причин виникнення акне на обличчі, відносяться:

  • стрес;
  • нестача вітамінів;
  • недостатня кількість мінералів і необхідних мікроелементів;
  • негативний вплив навколишнього середовища.

Стрес

Між стресом і виникненням прищів на обличчі існує прямий взаємозв’язок. Чому? Пори шкіри людей, які страждають від акне, найчастіше закупорені. Стрес викликає якусь захисну реакцію в організмі (запальну), і може привести до пошкодження стінок цих пор. Як тільки настає така ситуація, організм реагує почервонінням навколо пошкодженої пори і появою прищика. Одночасно, коли ми переживаємо стрес, наші наднирники збільшують свою активність.

Рівень андрогенів (чоловічих гормонів), вироблених цими залозами, зростає. Дана ситуація характерна, в основному, для жінок, оскільки їх організм виробляє в надниркових залозах набагато більшу кількість андрогенів, ніж чоловічий організм. Це пояснює те, чому стрес має більший вплив на виникнення акне у жінок, ніж у чоловіків. Також стрес може погіршити вже сформовану ситуацію з запаленою шкірою.

Період статевого дозрівання – «золота пора акне»

У підлітковому періоді у юнаків і дівчат діяльність сальних залоз є надмірно активною. Проявляється це жирною і блискучою шкірою, в першу чергу, на обличчі – на лобі, носі, підборідді, щоках. Потім «настає черга» плечей, області декольте і верхньої частини спини – в цих місцях найбільш сконцентровані сальні залози. Помірно підвищена діяльність сальних залоз носить назву «себорея» (лат. «Sebum» – жир, «rhoe» – текти). Причини виникнення акне на обличчі в період статевого дозрівання є чисто фізіологічними, оскільки прояв акне в різного ступеня «приділяє увагу» практично кожному підлітку.

Лікування акне – справа індивідуальна. Ви самі (або спільно з лікарем-дерматологом) повинні визначити, що саме вам допомагає в боротьбі з прищами. На сьогоднішній день найбільш ефективним способом позбавлення від акне є лікування лазером.

Джерело

Поділись


Новини партнерів