Чай має багато корисних властивостей, а для деяких народів чайна церемонія – це ціла традиція. Ми з’ясували, що в деяких випадках він шкідливий для організму. Ось 6 з них.
1. Занадто гарячий чай збільшує ризик виникнення раку стравоходу
Дослідження показали, що люди, які випивають чай при його температурі від 65 ° C і вище, схильні до раку стравоходу. Краще почекати п’ять хвилин, щоб чай охолов, інакше можна обпалити стравохід.
2. Чай порушує стан емалі
Чай містить фарбувальні пігменти, особливо чорний і червоний чаї. Вчені говорять, що часте вживання чаю тягне за собою потемніння зубної емалі.
3. Чай може несприятливо вплинути на печінку
В одному медичному дослідженні описаний цікавий випадок. Чоловік, який пив шість чашок зеленого чаю в день протягом чотирьох місяців, захворів на жовтуху. Через два місяці після того, як він відмовився від зеленого чаю, всі показники здоров’я прийшли в норму.
Примітка: відзначено, що це рідкісний випадок, який швидше за все залежить від генетичної схильності.
4. Чай з молоком може викликати сечокам’яну хворобу
The Guardian опублікував статтю, в якій вчені довели, що молоко не тільки зводить до нуля всі корисні властивості чаю, але і збільшує ризик виникнення сечокам’яної хвороби.
5. Побічні ефекти кофеїну
Серед побічних ефектів кофеїну виділяють головні болі, нудоту, безсоння і прискорене серцебиття. Міцний чорний чай бадьорить не гірше чашки кави, але потрібно контролювати не тільки його кількість, але і вживання його разом з кавою.
6. Занадто гарячий чай погіршує стан шкіри
Daily mail опублікував дослідження, в яких йдеться про те, що гарячий чай розширює судини. Людям, що страждають розацеєю (почервонінням і розширенням дрібних судин на обличчі), слід уникати занадто гарячого чаю і напоїв в цілому.
Поради
Ось, що потрібно запам’ятати, щоб не нашкодити своєму організму:
- контролювати кількість випитих чашок;
- пити тільки остиглий чай;
- краще вибирати трав’яні чаї (в них, наприклад, міститься набагато менше кофеїну).