Лікарі назвали продукти, які можуть зіпсувати вам зір

За допомогою дієти можна не тільки поліпшити власне здоров’я, а й похитнути його. Виявляється, неправильний раціон дуже сильно шкодить очам.

Гарний зір – це те, на що ми не звертаємо уваги в молодості, але варто його втратити, як відразу стає зрозумілим те, що якість життя різко погіршилася. І краще б ми докладали всіх зусиль, щоб якомога довше підтримувати очі в хорошому стані.

Дуже часто ми шкодимо своїм очам і навіть не підозрюємо про це. Наприклад, їмо те, що завдає шкоди очним м’язам і судинам, а погані судини – це катастрофа для зору.

У цій статті ви дізнаєтесь про те, які продукти можуть завдати очам непоправної шкоди.

Білий хліб

Білий хліб приготовлений з пшеничного борошна вищого гатунку, рафінованого продукту, в якому немає жодних корисних вітамінів. Зате є багато рафінованого крохмалю. Цей крохмаль змушує підшлункову залозу виробляти більше інсуліну, який у великих кількостях негативно впливає на очне яблуко і сприяє розвитку короткозорості.

Кава

У невеликих кількостях кава корисна. Але якщо ви випиваєте більше 2-3 чашок в день, то кава може дуже погано вплинути на очі: напій звужує судини, порушує кровообіг очей.

Алкоголь

Вже давно всім відомо, що будь-який алкоголь звужує судини. І не слухайте тих, хто каже, що чарочка коньяку діє навпаки, в кінцевому підсумку вона сприяє саме звуженню судин і зневодненню організму. Судинні спазми вкрай шкідливі для очей, тому з алкоголем слід бути акуратніше.

Алкоголь також діє на певні ділянки кори головного мозку, якраз на ті, які впливають на зорове сприйняття людини. Часте вживання алкоголю без міри може навіть викликати атрофію зорового нерва, що призведе до порушення зору.

Джанк-фуд

Так називають різну «сміттєву їжу»: різноманітні бургери і хот-доги, чіпси, сухарики, солодощі, соуси, які містять в собі велику кількість харчових добавок, барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку, консервантів і так далі.

Всі ці Е-добавки негативно впливають на весь організм в цілому, в тому числі і на органи зору.

Швидкі вуглеводи

Це можуть бути булочки, солодощі, навіть макарони і рафінований рис. Вони викликають підвищене вироблення інсуліну, до того ж негативно впливають на сітківку ока, викликаючи її руйнування.

Особливо небезпечна нестриманість в споживанні швидких вуглеводів для людей старше 40 років. Для профілактики захворювань органів зору дієтологи рекомендують налягати на зелені овочі, салати та іншу траву.

Газована вода

Солодкі газовані напої об’єднують в собі негативні властивості як джанк-фуду, так і солодких продуктів: в них багато цукру і різних E-добавок. Вони негативно впливають на здоров’я судин і сприяють ожирінню.

Сіль

Вона потрібна організму, але тільки в обмежених кількостях. А сучасний раціон містить величезну кількість солі. Ми обігнали дозволені 6 г солі в день завдяки великій кількості копченостей і ковбас, різних соусів, того ж фастфуду. Надмірна кількість солі затримує виведення рідини з організму і може підвищити внутрішньоочний тиск, що призведе до серйозних проблем із зором аж до катаракти.

Брак вітамінів

Не тільки шкідливі продукти небезпечні для очей. Важливою є також наявність в організмі всіх необхідних очам речовин і вітамінів, щоб зір залишався відмінним до самої старості. Про нестачу вітамінів організм починає сигналізувати. Перерахуємо найважливіші сигнали.

Нервовий тік означає, що в організмі не вистачає вітаміну B6. Значить, потрібно їсти банани, молоду картоплю, волоські горіхи, фундук, курку і гречку.

Печіння і швидка стомлюваність. Це означає, що потрібно їсти продукти, що містять вітамін B2: гарбуз, сир, яйця, какао, телятину.

Якщо очі сльозяться, зверніть увагу на продукти, що містять вітамін B12. Це морська капуста, кальмари, яловича печінка, молочні продукти.

Якщо погіршується сприйняття кольору, розпливається шрифт при читанні, це проявляється дефіцит вітаміну А. Поставте на стіл більше моркви, гарбузів, абрикосів, солодкого перцю, броколі, яєць, риби.

Якщо від яскравого світла ріже очі, можливо, вам не вистачає цинку. Цей елемент міститься в креветках, печінці, грибах.

Продукти, які захищають очі

Крім продуктів, перерахованих вище, корисними для очей вважаються також і продукти, які містять вітаміни А і Е, калій, фосфор, залізо.

Чорниця. Довгий час вважалося, що чорниця зміцнює сутінковий зір. У Другу світову війну чорничний джем входив в пайок британських льотчиків. Але вчені з США на початку XXI століття не підтвердили ці властивості чорниці. Зате достеменно відомо, що вона може запобігти багатьом захворюванням очей, наприклад, відшаруванню сітківки. Або допомогти в їх лікуванні. Вона покращує кровообіг сітківки, флавоноїди і таніни, що містяться в ній, мають протизапальну дію.

Спаржа. Біофлавоноїди, що містяться в спаржі, захищають очі від шкідливого впливу сонячних променів. Вітамін Е, який має антиоксидантну дію, знімає напругу, зміцнює очі і захищає їх, запобігаючи передчасному старінню. А каротини покращують зір.

Брюсельська капуста. Вона багата лютеїном, вітаміном А і антиоксидантами. Всі ці речовини допомагають запобігти віковим пошкодженням сітківки, через які і настає сліпота в літньому віці. Вітамін А до того ж загострить зір і створить додатковий захист для очей.

Листовий салат і шпинат. А також всі зелені листові овочі. Вони містять лютеїн, який захищає сітківку, запобігає віковим захворюванням. Безліч вітамінів і мікроелементів в салаті роблять захист більш якісним.

Кукурудза. У сітківці нашого ока міститься мікроскопічна доза золота. Цю кількість ми повинні постійно підтримувати і, так як золото не виробляється нашим організмом самостійно, отримувати його з їжі. У кукурудзі міститься досить багато рідкісного металу, напевно, не дарма її називають «золотою».

Джерело

Поділись


Новини партнерів