Як впоратися з безсонням на тлі стресу: відповідь фахівців

Щоденний стрес, якому ми піддаємося на роботі, в громадському транспорті, вдома або навіть за простим прослуховуванням новин по радіо – на жаль, найгірший ворог нашого здоров’я. Згідно з дослідженнями, стрес не тільки розвиває дратівливість і хронічну втому, а й сприяє частковій або повній втраті сну.

Практично кожен з нас час від часу відчуває проблеми зі сном, і це цілком зрозуміло: ми живемо в шаленому ритмі, під гнітом щоденних колосальних емоційних і психологічних навантажень. Здавалося б, чим більше проблем на нас навалюється, тим краще ми повинні спати – адже організм так потребує відпочинку. Але, як не парадоксально, все відбувається з точністю до навпаки: чим вища напруга, тим гірше ми спимо.

При постійному нервовому напруженні ви ризикуєте отримати не тільки безсоння, але й періодичні напади мігрені. А крім того (якщо час від часу заснути все-таки вдається) – і нічні кошмари, які вимотують не менше, аніж денні. Чи можна навчитися нормально спати, якщо все наше життя – суцільні стреси?

Підготуватися до сну

Повернувшись додому, намагайтеся деякий час побути в повній тиші, попросіть ваших близьких поводитися спокійно і по можливості не шуміти, а якщо у вас є окрема кімната – залишайтеся там, поки ваш нервовий стан не стабілізується. Для більшого ефекту можна закрити очі або погасити світло.

Намагайтеся відмовитися від телевізора у вечірній час, краще перенесіть це заняття на ранок – будь-яка техніка має хвилюючий і збудливий ефект, а перед сном вам необхідно привести організм в максимально розслаблений стан.

Якщо погода сприяє, можна здійснити невелику прогулянку. Не обов’язково йти в парк і бродити між деревами кілька годин – достатньо буде зробити кілька кіл по своєму району – свіже повітря сприяє розслабленню не тільки вашої нервової системи, але і всього організму.

Після прогулянки (або замість неї) можна прийняти теплу ванну. Пам’ятайте, що температура води не повинна бути занадто високою – гарячі водні процедури можуть спровокувати головні болі і відчуття загального нездужання. У воді ви можете розчинити піну для ванни з приємним для вас запахом або кілька крапель настою з лікарських трав – вони подіють на вас як натуральне снодійне.

Контролювати прийом їжі

Щільна вечеря шкодить не тільки якості вашого сну, але і вашій фігурі, так що від великої кількості їжі слід відмовитися. Намагайтеся організувати останній прийом їжі не пізніше, ніж за три години до сну. Крім того, в вашому вечірньому меню не повинно бути ні жирної, ні гострої, ні занадто солодкої їжі, інакше вона просто не встигне перетравитися до того, як ви ляжете в ліжко, і замість приємних сновидінь вас чекає тяжкість і печія. Так що обмежтеся йогуртом, сиром або парочкою стиглих фруктів, щоб їжа засвоїлася в вашому організмі і не заважала міцному сну.

Процес запущено

Намагайтеся кожного дня лягати спати в один і той же час. В іншому випадку ваш організм просто заплутається, внутрішній годинник втратить рахунок часу, а час вашого відходу до сну розтягнеться на невизначену кількість хвилин або навіть годин.
Лягайте спати тільки тоді, коли ви по-справжньому відчуваєте втому, як фізичну, так і психологічну.

Лікарі рекомендують спати в окремих ліжках, оскільки різні люди віддають перевагу різним умовам комфорту для сну. Одні люблять м’які матраци, інші – жорсткі, одні люблять спати в теплі, а інші в прохолоді. Подружні почуття голосують за двоспальне ліжко, елементарна зручність – за здвоєні односпальні ліжка.

Хорошим способом впоратися з безсонням може стати … відкрите вікно. Дайте собі гарненько замерзнути, так щоб вам захотілося закутатися в ковдру з головою. Як тільки ви залізете під ковдру, негайно прийде сон.

Лежіть в ліжку, повністю розслабившись, не відкриваючи очей – адже процес відпочинку вашого організму вже почався. Для того, щоб швидко заснути, лягаючи спати, подумки уявляйте собі постійно повторювану цифру 3.

Джерело

Поділись


Новини партнерів